Vesti
14.06.2019. 18:22
Radio Slobodna Evropa

SAVET MINISTARA EU: Što brže nastaviti dijalog Beograda i Prištine

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Šefovi diplomatija zemalja članica EU će 18. juna raspravljati o prilikama na Zapadnom Balkanu i trebalo bi da usvoje paket zaključaka koji su posvećeni procesu proširenja, navodi Radio Slobodna Evropa (RSE).

RSE je imala uvid u Nacrt zaključaka, koji će biti predmet rasprave na ministarskom sastanku. Nakon njihovog usvajanja na nivou ministara, ovi zaključci bi trebali da se potvrde i na sastanku šefova država i vlada EU, koji će biti održan 20. i 21. juna.

Šefovi diplomatija zemalja EU bi trebali putem ovog dokumenta ponoviti posvećenost EU procesu proširenja. Poseban zahtev svim zemljama, koje su u procesu proširenja, odnosiće se na vladavinu prava, jer se konstatuje da je veoma malo zemalja napredovalo u ovom smeru.

Između ostalog, oni će istaći važnost regionalne saradnje kao ključnog elementa u procesu proširenja, ali će i upozoriti zemlje kandidatkinje o neophodnosti usklađivanja spoljne politike sa politikom EU.

Povezane vesti - Graso: KFOR nema informacije o tome da Priština sprema nove akcije

Posebnu poruku, šefovi evropskih diplomatija će uputiti Srbiji i Kosovu o dijalogu, i putem zaključaka će zatražiti ponovno pokretanje procesa u što kraćem roku, ocenivši da trenutni status quo nije održiv.

Navodi se i da će Savet ministara izraziti žaljenje što nije postignut napredak u sprovođenju ranijih sporazuma o dijalogu, uključujući Nacrt statuta Zajednice srpskih opština na Kosovu; potpuna implementacija Sporazuma o integrisanom upravljanju granica, kao i odlučna implementacija Energetskog sporazuma.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

 

Kada je reč o Srbiji, EU će ponovo upozoriti našu zemlju da će njen napredak u pristupnom procesu zavisiti isključivo od napretka u polju vladavine prava i normalizacije odnosa sa Kosovom. Pored toga, tražiće od Srbije da obezbedi nezavisno sudstvo, te ostvari opipljive i održive rezultate kroz efikasne istrage, krivična gonjenja i konačne presude, posebno u pogledu borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala i pranja novca.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU će oceniti da "nedostatak napretka u oblasti slobode izražavanja i dalje izaziva ozbiljnu zabrinutost". Stoga će Savet EU pozvati zvanični Beograd da garantuje sigurnu klimu za neometano ostvarivanje slobode izražavanja i nezavisnosti medija kao hitnu stvar, uključujući i intenziviranje napora za istraživanje slučajeva napada na novinare.

Povezane vesti - Tači: Sporazum sa Beogradom moguć uz koordinaciju EU i SAD

Od Srbije će se zatražiti sprečavanje veličanja ratnih zločinaca. Takođe će od tamošnjih vlasti zatražiti potpuno poštovanje i implementaciju svih sudskih odluka iz Haga.

Kada je reč o Kosovu, Savet ministara EU će od kosovske Vlade zatražiti hitno ukidanje takse na uvoznu robu iz Srbije i BiH. Usvojenim zaključcima će ministri inostranih poslova zatražiti od kosovskih vlasti odlučnost u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Savet je zabrinut zbog političkog uplitanja i zapošljavanja bez zasluga te žali zbog imenovanja osoba osuđenih za ratne zločine na službene pozicije, što je u suprotnosti sa evropskim vrednostima", stoji u Nacrtu zaključaka.

Posebnu zabrinutost će ministri inostranih poslova izraziti zbog situacije na severu Kosova, koja predstavlja "poseban izazov u oblastima organizovanog kriminala, korupcije i slobode izražavanja".

Povezane vesti – Francuski Figaro: Srbi su na Kosovu građani drugog reda i bore se za opstanak

Od prištinskih vlasti će se zatražiti nastavak posvećenosti saradnji sa Specijalnim sudom i pokazivanje istinskih napora da se garantuje vladavina prava, osnovne slobode, pravda i pomirenje.

"Postojeći pravni okvir omogućava pravilnu istragu i krivično gonjenje svih navodnih ratnih zločina", poručiće Prištini šefovi evropskih diplomatija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve