SEĆANJE NA HEROJE: Obeleženo 75 godina od oslobođenja Beograda

SEĆANJE NA HEROJE: Obeleženo 75 godina od oslobođenja Beograda


Povodom 75. godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu danas je na Groblju oslobodilaca Beograda održana centralna manifestacija obeležavanja.

Tokom manifestacije, koju je predvodio ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Ðorđević, odate su državne i vojne počasti i položeni venci nastradalima u borbi za slobodnu prestonicu Srbije.

Osim ministra, vence su položili i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici ambasada Rusije, Belorusije, Ukrajine i Kazahstana, kao i predstavnici Vojske Srbije, SUBNOR-a i građani.

Pročitajte još: Kako je oslobođen Beograd?

Ministar Ðorđević je u izjavi medijima, nakon upisivanja u Spomen knjigu oslobodiocima Beograda kazao da je prošlo 75. godina od kada su heroji dali svoje živote kako bi prestonica Srbije i cela zemlja bila oslobođena od nacističkog okupatora.

“Verujem da će sećanje na sve one koji su dali živote, ne samo u Drugom svetskom ratu, već i u Prvom svetskom ratu i ratovima devedesetih, dobiti drugačiju dimenziju, jer nam je želja da to sećanje na njih bude opomena svima nama i budućim generacijama da ne smemo da dozvolimo da se takve stvari dešavaju našoj zemlji”, naveo je ministar.

ZORAN DJORDJEVIC

Ukazujući na to da je Groblje oslobodilaca Beograda dobilo potpuno drugačiji izgled, Ðorđević je podsetio da je to samo prva faza i istakao da je to najmanje što je država i Vlada mogla da učini za one koji su se borili.

“Verujem da će svi naši memorijali u skorijem vremenu dobiti izgled sličan ovome i da ćemo kao narod biti ponosni na to kako se ophodimo ne samo prema spomenicima, već će to pokazati i našu brigu i sećanje na sve one koji su dali živote za našu zemlju”, kazao je ministar.

ZORAN DJORDJEVIC

Ðorđević je zahvalio svima onima koji su dali živote i koji su se borili kako bismo mi danas, kako kaže, imali slobodu.

Gradonačelnik Radojičić je naveo da iako je prošlo 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu još uvek se sećamo divnih ljudi koji su dali svoje živote za slobodu koju danas imamo.

ZORAN RADOJCIC

Podsetio je da je oko 3.000 naših boraca poginulo, kao i oko 1.000 boraca Crvene armije.

“Ovo je momenat da se ponovo setimo i naših saveznika, koji su nam pomogli u tom teškom trenutku da zajedno omogućimo pobedu nad mračnom silom koja se bila nadvila nad svetom i Evropom”, kazao je gradonačelnik.

Radojičić je ukazao na to da je važno da se sećamo tih događaja i zbog naših predaka i svih onih koji su dali svoje živote, ali i zbog budućih generacija.

75. GODINA OD OSLOBODJENJA BEOGRADA U DRUGOM SVETSKOM RATU

“Svedoci smo trenutka da pokušavaju da se istorija prekroji i da poluistinama činjenice se promene. Ovo je način da se borimo i protiv toga i protiv svih tih zlih sila koje na taj način ostavljaju prostora da se tako strašne i užasne stvari eventualno mogu ponovo dogoditi”, kazao je Radojičić.

Dodao je da je važno da se kao narod sećamo svih događaja u istoriji i da šaljemo poruku svima da je srpski narod slobodoljubiv narod i da je Beograd slobodoljubiv grad i da ćemo se uvek boriti za slobodu.

“Sloboda je nama izuzetno važna. Još jednom svim ljudima koji su dali svoje živote za oslobođenje Beograda zajedno kažemo hvala”, zaključio je Radojičić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar