Vesti
25.03.2019. 15:13
R.E./RTS/Foto: Printscreen RTS

SEĆANJE PILOTA "MIG-29" DRAGANA MILENKOVIĆA: Niko nije rekao " neću", jurišali smo da zaštitimo naše nebo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dragan Milenković penzionisani  pilot "miga 29" tvrdi  da je početak NATO bombardovanja vojska dočekala spremno.

" Znali smo da, ako mi nešto ne učinimo, nema ko da odbrani zemlju. Niko od pilota nije rekao "neću" i jurišali smo da zaštitimo nebo nad domovinom, ne razmišljajući da li ćemo se vratiti sa tog zadatka. I danas se sećam prvih bombi koje su pale na Srbiju  izjavio je Dragan Milenković penzionisani  pilot "miga 29" za RTS.

"Ja sam ostao na Aerodromu Batajnica, znali smo da taj trenutak mora da dođe, da će krenuti bombe i bili smo spremni. To veče kada je trebalo da padnu prve bombe, Slobodan Perić i ja smo bili u pripravnosti "broj jedan" za poletanje protiv NATO agresora, u hangaru koji smo mi zvali Vranica. Po naređenju komandanta puka, pukovnika Milenka Pavlovića, morali smo da sklonimo avione sa aerodroma za koji se pretpostavljalo da će biti bombardovan u prvom naletu", rekao je pukovnik Milenković.

On kaže da je uspeo da se odmakne jedva 100 metara kada je prva raketa pala na zgradu 127. Lovačke eskadrile.

"Naš komandant je dobro predpostavio, jer je prva raketa koja je pala, prošla kroz sredinu hangara i skloništa za ljudstvo. NATO bombarderi mogli su da lansiraju raketu i pre nego što naš pilot na svom radaru primeti neprijateljski avion. Sa dometom svojih raketa, ali i pomoću "avaksa" (špijunskih aviona), NATO avioni su naše letelice mogli da obaraju i iz okolnih zemalja".

Pukovnik Milenković ističe da su se piloti pripremali i za takve situacije.

"Uvek kada neka zemlja sprema svoje snage, ona ih sprema za odbranu i računa na neki odnos snaga koji je prilično jednak. Nas je zadesila ta nesreća da 19 najrazvijenijih zemalja napadne jednu malu zemlju, znali smo da smo inferiorni, ali smo bili svesni da, ako mi nešto ne učinimo, nema ko u ovoj državi da učini", naglasio je Milenković i dodao:

"Normalno, mlađe pilote smo ostavili sa strane. Onima koji su bili obučeni za rat rečeno je:

" Idemo, ako mi ne preživimo, da ima ko od tih mlađih naraštaja da ostane i da brani ovu državu. I kad smo se obučavali, mi se nismo učeni da ginemo, već pre svega da damo sve od sebe, da odbranimo otadžbinu", rekao je pukovnik u penziji.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve