Vesti
03.01.2024. 10:57
Beta

Đampjero Romano

"Srbija i NATO su bliži nego što se čini"

Srbija i NATO
Izvor: Shutterstock

Šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu italijanski brigadni general Đampjero Romano izjavio je da NATO poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije i da je na zvaničnom Beogradu da odluči u kom smeru i na koji način želi da razvija partnerstvo sa tim savezom.

"NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije, kao i njenu odluku da ostane na nivou partnera. Činjenica da Srbija ne želi da se pridruži NATO nas nije sprečila u postizanju odličnih dosadašnjih rezultata... Od Srbije zavisi koji put želi da izabere, shodno tome kako vidi svoju budućnost. Koju god odluku Srbija donese, naravno, NATO će je poštovati. Verujem da je obostrano poštovanje početna tačka svakog odnosa", rekao je Romano u intervjuu za Demostat.

Romano je rekao da je svestan da je NATO i dalje kontroverzna tema u Srbiji zbog bombardovanja 1999. godine i podsetio da je i generalni sekretar NATO nedavno izjavio saučešće svima koji su izgubili voljene na obe strane.

"Ne smemo da zaboravimo prošlost, ali možemo da radimo zajedno i idemo dalje. To je ono što NATO i Srbija čine kroz ovo partnerstvo, idemo ka boljoj budućnosti. Ponavljam, verujem da ne smemo da zaboravimo prošlost, ali možemo ići unapred, kao što se desilo u Italiji, na primer, nakon Drugog svetskog rata. Mi smo tad pretrpeli mnoge gubitke, ne samo u životima, već usmislu spomenika, kulture, infrastrukture i tako dalje. Ali onda smo odlučili da gledamo ka budućnosti, da idemo napred, i sad smo tu gde jesmo. Nadam se da će Srbija u budućnosti biti još uspešnija od Italije", rekao je Romano.

On je rekao da je Srbija važan i cenjen partner NATO, da je ta saradnja obostrano korisna i da građani Srbije "nisu u potpunosti svesni" koliko toga se radi i postiže kroz to partnerstvo.

Kada je u pitanju vojna saradnja, on je pomenuo učešće Srbije u mirovnim misijama pod okriljem UN ili EU i kao primer naveo podatak da vojnici zi Srbije, između ostalog, rade zajedno sa italijanskim vojnicima u Libanu.

"Dakle, kao što možete videti, Srbija i NATO su bliži nego što se čini na prvi pogled", rekao je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

O čemu su pričali Vučić i komandant NATO
Aleksandar Vučić

Zabrinutost

11.10.2023. 11:04

O čemu su pričali Vučić i komandant NATO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je imao "dobar i otvoren" razgovor sa komandantom komande združenih snaga NATO u Napulju admiralom Stjuartom Mančom (Stuart Munsch), kome je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog pogoršanja situacije srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve