Vesti
20.07.2019. 16:20
R.E./VOA

SERVER: Haradinaj nije znao šta se sprema

daniel-server.png

Danijel Server, profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins i ekspert za Balkan, izjavio je za albanski servis Glasa Amerike da je ostavka dosadašnjeg kosovskog premijera veliko iznenađenje.

"Video sam se sa njim u sredu i uveren sam da mu na pameti nije bilo da će dati ostavku u petak", rekao je Server koji boravi u Prištini.

"Deluje da je uradio pravu stvar, ali to sada kosovsku vlast ostavlja u nezgodnoj poziciji. Parlamentarna većina je bila nategnuta i sada je pitanje da li će se održavati prevremeni izbori, koje opozicija traži po svaku cenu", smatra Server.

 

Server i Haradinaj

"Sada to deluje mnogo izvesnije", ukazuje američki stručnjak, koji smatra da se aktuelna situacija neće drastičnije odraziti na dijalog Beograda i Prištine – koji je mesecima u zastoju.

Povezane vesti - Stejt Department čestita Haradinaju što je odlučio da ide na sud

"Ukoliko odluka ode u tom smeru, pa čak i ako se tome pretpostavi rekonstrukcija vlade,nesumnjivo će imati uticaja na odlaganje dijaloga sa Srbijom. Međutim, Haradinaj je oklevao da nastavi dijalog bez nekih garancija – što će biti problem i ubuduće. Iskreno, u poređenju sa pređašnjim stanjem okolnosti se po dijalog i ne pogoršavaju drastično. Potrebno je da sačekati novog premijera i može li zadržati većinu u kosovskom parlamentu", kaže za Glas Amerike Danijel Server profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins i ekspert za Balkan.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
20°C
15.06.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve