Vesti
08.10.2019. 12:25
Tanjug

Američki analitičar Danijel

SERVER: Na Kosovu potrebna široka koalicija zbog dijaloga s Beogradom

daniel-server.png

Američki analitičar Danijel Server nada se da će kosovsku vladu formirati široka koalicija sa značajnom većinom glasova, jer je ona,

Američki analitičar Danijel Server nada se da će kosovsku vladu formirati široka koalicija sa značajnom većinom glasova, jer je ona, kako ističe za Glas Amerike, potrebna za razgovore sa Beogradom. Server kaže i da prave veliku grešku oni koji misle da će se SAD potruditi da sačuvaju ono što naziva stabilnošću:

"Mislim da kad god postoji ozbiljna alternativa na Balkanu, Amerikanci nisu bili protiv njenog dolaska na vlast. To je demokratija. Građani su glasali za promene, a dijalog sa Beogradom i normalizacija odnosa biće prioritet nove vlade u Prištini", kaže američki analitičar.

[caption id="attachment_223055" align="alignnone" width="675"]foto: Shutterstock foto: Shutterstock[/caption]

Prema njegovim rečima, Vašington će želeti da se pregovori nastave što pre, ali on ne veruje da postoji prostor za to pre parlamenatrnih izbora u Srbiji u aprilu.

"Ne verujem da je u interesu Kosova da se traži rešenje pre srpskih izbora, gde će Vučicć koristiti argument da mora nešto dobiti zauzvrat da bi dobio većinu u parlamentu".

[caption id="attachment_243723" align="alignnone" width="657"]EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI[/caption]

Server priznaje da su tarife na srpsku robu glavna prepreka dijalogu, ali da ne može da predvidi da li će ih nova prištinska vlada ukinuti. Kako kaže, veruje da ta odluka zavisi od toga šta će im biti ponuđeno zauzvrat.

"Očekujem da će preći na sledeću fazu razgovora sa konsolidovanim stavom u korist teritorijalnog integriteta i državnog suvereniteta. Mislim da će insistirati na tome i to znači da neće biti brzog rešavanja pitanja statusa."

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
15.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve