Vesti
31.12.2023. 12:05
Beta

Siniša Mali

Inflacija u 2024. Šta da očekujemo?

inflacija
Izvor: Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je očekivani privredni rast u narednoj 2024. godini 3,5 odsto, dok je projektovana prosečna stopa inflacije 4,9 odsto.

Prema njegovim rečima, već od prvog dana nove godine građane očekuje povećanje penzija i plata, kao i povećanje minimalca.

"Budžetom je za 2024. godinu smo za kapitalne investicije opredelili 598,8 milijardi evra, odnosno 6,8 odsto BDP-a. Neki od projekata za koje je opredeljen budžet godinu su Ekspo izložba, koja će 2027. godine biti održana u Beogradu. Budžetom su izdvojena sredstva i za metro u Beogradu, kao i za auto-puteve i brze saobraćajnice širom Srbije", rekao je Mali za Blic.

On je naveo da nije samo država bila pod pritiskom usled krize 2023. godine, već i građani i privreda.

"Upravo tu je i nastupila država da taj teret krize preuzme na sebe, bar deo, da isplati novčanu pomoć kategorijama kojima je to neophodno, ciljano i planirano", rekao je Mali.

Koliki je BDP Srbije

Zavod za statistiku

1

Zavod za statistiku

31.10.2023. 12:50

Koliki je BDP Srbije

Upitan o uvođenju ekstra poreza ili sličnih mera u cilju suzbijanja krize, on je ocenio da dokle god rade preduzeća u Srbiji, ljudi zapošljavaju i plaćaju redovno poreze i doprinose, to neće biti potrebno.

Ministar finansija pomenuo je i olakšice za mlade. 

"Jedan od vidova podrške je konkurs Ministarstva privrede, koje raspisuje poziv za dodelu bespovratnih sredstava za podsticaje razvoja privredništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i mlade. Propisima smo omogućili poreske olakšice za zaposlena lica ispod 40 godina. Tu je i program 'Moja prva plata', čiji je četvrti ciklus u toku", naveo je Mali.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Predsedniku i poslanicima veća plata od januara
skupština

Blago njima

29.12.2023. 10:52

Predsedniku i poslanicima veća plata od januara

Narodni poslanici doneli su na sednici Odbora za administrativno budžetska i mandatsko imunitetska pitanja odluku o sprovođenju člana 9. Zakona o budžetu za 2024. godinu, što znači da će plate narodnih poslanika, predsednika države i imenovanih lica od 1. januara biti veće za deset odsto, kako je budžetom i planirano.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve