Vesti
12.06.2024. 11:35
Beta

Srbija

Koja deca su najčešće žrtve radne eksploatacije

deca rad eksploatacija
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog upozorilo je danas da su devojčice iz najsiromašnijih porodica, deca romske nacionalnosti i ona u uličnoj situaciji, deca sa teškoćama u razvoju, u sukobu sa zakonom i deca koja žive u ruralnim područjima najčešće žrtve nedozvoljenog radnog angažovanja.

U saopštenju povodom 12. juna, Međunarodnog dana borbe protiv dečjeg rada, ministarstvo je navelo da je više od 160 miliona dece u svetu uzrasta mlađeg od 17 godina izloženo radnoj eksploataciji, odnosno da je radilo u situaciji koja za njih nije dobra po pitanju fizičkog i mentalnog zdravlja.

"Deca koja žive i odrastaju u teškim materijalnim i socijalnim uslovima, lako postaju žrtve nedozvoljenog radnog angažovanja. Mogućnosti za tako nešto se uvećavaju ukoliko se siromaštvo i socijalna isključenost dece i roditelja poklapaju sa pripadnošću nekoj od društveno osetljivih podgrupa", stoji u saopštenju.

Međunarodni dan borbe protiv dečjeg rada obeležava se od 2002. godine s ciljem podizanja svesti i pokretanja akcija u svetu protiv dečjeg rada i zapošljavanja dece.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
38°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve