Vesti
02.07.2020. 13:04
Tanjug

"SITUACIJA JE TAKVA" Kon: Svakog koga sretnete možete smatrati zaraznim

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je aktivnost koronavirusa sve veća i da smo u maksimumu koji će trajati bar još nedelju dana.

"Osnovna stvar je da je došlo do prenosa virusa direktnim kontaktima i situacija je sada takva da svakoga koga sretnete možete smatrati zaraznim", poručuje Kon za RTS.

On je rekao i da je povećan broj težih slučajeva i pacijenata na respiratorima posledica povećane aktivnosti virusa.

Objašnjava da je došlo do prenosa virusa, a prenos se omogućava direktnim kontaktom što znači, kako kaže, da je naše ponašanje dovelo do toga.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

"Osnovno je da shvatimo da među testiranima u nekim kovid ambulantama u Beogradu nalazimo i do 85 odsto pozitivnih. Epidemiološka situacija je nepovoljna i neophodno je sprovoditi mere koje su već donete. Zaštita sa maskama kada ih svi koriste, posebno u zatvorenom prostoru, je čak 99 odsto, a ako ih ne koriste svi onda je znatno manja, 30 odsto. Situacija je sada takva da svakoga koga sretnete može biti zarazan i to mora tako da se posmatra", naglasio je Kon.

Povezane vesti - KISIĆ: Uvođenje restriktivnih mera u celoj zemlji nema smisla

Kada je reč o tome da je među obolelim sve više mladih, Kon kaže da je to uobičajeno kada duži period imate lakšu kliničku sliku imate takozvano tiho prokužavanje, i na kraju se desi da dođe do potpune infekcije koja izazove tešku formu bolesti.

Na pitanje da li će biti doneta odluka o ograničenom okupljanju na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, Kon kaže da to nije toliko važno koliko da se poštuju već donete mere.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

"Da li će nove mere biti doneti ili ne odlučice Krizni štab, ali ukoliko se poštuju ove mere sa distancom i nošenjem maski onda nove nisu potrebne", kaže Kon.

Povezane vesti – Tiodorović: Pravi pik u Srbiji za pet, šest dana

Organizatori svih okupljanja, svake vrste sportskih događaja direktno su odgovorni i oni su ti koji treba da vode računa o sprovođenju mera, rekao je Kon.

Kada je reč o radu noćnih klubova, Kon kaže da ako se budemo oslanjali samo na donošenje mera imaćemo ekonomsko propadanje ne samo vlasnika tih objekata, već i zaposlenih koji tamo rade kao i njihovih porodica.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
22°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve