“SITUACIJA POD KONTROLOM” Jovanović: Dve trećine novoobolelih iz Beograda

“SITUACIJA POD KONTROLOM” Jovanović: Dve trećine novoobolelih iz Beograda

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ


U Srbiji je u poslednjih 24 sata registrovano 96 novoobolelih od virusakorona, a direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović istakla je da je epidemiološka situacija pod kontrolom.

Jovanović je rekla da je tokom protekla 24 sata na teritoriji Srbije testirano 6.098 osoba, što je visok obuhvat testiranja.

Jedna osoba je preminula u poslednja 24 sata, a 17 pacijenata je na respiratorima, rekla je Jovanovićeva za RTS.

Ona je naglasila da je dve trećine novoobolelih sa teritorije Beograda, ali da ima slučajeva zaraze i u Leskovcu, Vranju, Novom Pazaru. Takođe, navela je da je situacija u Vojvodini mirna i stabilna.

EPA-EFE/ANTONIO BAT

EPA-EFE/ANTONIO BAT

“Aktivnim epidemiološkim nadzorom koji podrazumeva testiranje osoba sa simptomima i onih koje žele testiranje, došli smo do otkrivanja 96 pozitivnih slučajeva. Bez obzira na broj potvrđenih obolelih, imamo situaciju koja je pod apsolutnom epidemiološkom kontrolom”, podvukla je Verica Jovanović.

Povezane vesti – U Srbiji 96 novoobolelih od koronavirusa

Ona je ukazala da je, ne samo kliničko stanje obolelih drugačije nego u martu i aprilu, već i da novi koronavirus ne pokazuje iste karakteristike kao u martu.

Prema njenim rečima, mnogo je više asimptomatskih slučajeva i onih s blagom kliničkom slikom.

AP Photo/Andre Penner

AP Photo/Andre Penner

Jovanovićeva je ponovo apelovala na primenu zaštitnih mera kako bi se sprečilo širenje virusa, jer je sada sve na ličnoj odgovornosti, budući da se mora naučiti živeti s virusom, koji je još u okruženju.

Povezane vesti – Troje studenata Poljoprivrednog fakulteta zaraženo koronavirusom

Ona je ponovila i da svi koji imaju temperaturu između 37 i 38 stepeni, i ukoliko postoji neki od simptoma respiratornih oboljenja, otežano disanje i neki od težih znakova, treba da se testiraju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar