Vesti
09.07.2021. 11:59
Tanjug

Saopštenje Srpske liste

Skandalozna fotografija An Lind

An Linde, 9. 7. 2021.
Izvor: EPA / EFE / Luca Piergiovanni

Srpska lista ocenila je da je skandalozno to što se predsedavajuća OEBS An Linde fotografisala kraj zastave tzv. Kosova i pozvala OEBS da se, kao statusno neutralna misija, što pre ogradi od takvog poteza.

U Srpskoj listi su za Kosovo onlajn rekli da je poseta predsedavajuće OEBS An Linde, koja se slikala kraj kosovske zastave u Prištini skandal od koga se OEBS, kao statusno neutralna misija, i njene članice najhitnije moraju ograditi.

Iz Srpske liste poručuju da je "apsolutno neprihvatljivo" da OEBS na ovaj način krši svoju misiju i nadležnosti, kao i stavove velikog broja svojih članica koje ne priznaju tzv. Kosovo.

Ocenjuju da se time indirektno staje na stranu Prištine koja, kako napominju, sistemski krši prava srpskog naroda, ignoriše svoje obaveze iz Briselskih sporazuma i "nastoji da zapaljivom retorikom i delovanjem ugrožava mir na ovim prostorima".

Srpska lista smatra da "umesto jasne osude takvo ponašanje albanskih političara, kao i ugroženu bezbednosti Srba na KiM i nemogućnost povratka raseljenih lica, predsedavajuća OEBS je iskorišćena u političke svrhe od strane svojih albanskih domaćina".

"Zato očekujemo i njenu i reakciju OEBS-a", poručuju u Srpskoj listi.

Ministarka spoljnih poslova Švedske, zemlje koja predsedava OEBS-om, An Linde, fotografisala se danas sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani ispred zastave tzv. Kosova, čime je prekršila statusnu neutralnost Misije OEBS.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stoltenberg: Kosovo može u NATO samo ako se sve članice Alijanse slože
Stoltenberg

"Od saveznika zavisi"

02.07.2021. 14:25

Stoltenberg: Kosovo može u NATO samo ako se sve članice Alijanse slože

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, govoreći o tekućem zahtevu zvanične Prištine za članstvo Kosova u NATO, rekao je da je "članstvo u NATO zasnovano na konsenzusu."
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve