Vesti
01.10.2018. 12:28
R.E./Blic

SKANDALOZNO: Hrvatska katolička crkva slavi koljača iz Jasenovca!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Hrvatska katolička crkva je potpuno prenerazilla javnost kada je stala na stranu ustaštva i opravdala nezapamćene zločine, koje su činili pripadnici vojske NDH, u Drugom svetskom ratu, u logoru Jasenovac.

Naime, pripadnici ove crkve su sasvim mirno dozvolili da se u crkvenim prostorijama, u gradovima Splitu i Karlovcu, održi promocija knjige o Vjekoslavu Maksu Luburiću, zloglasnom ustaškom oficiru i zapovedniku sistema koncentracionih logora, od kojih je najpoznatiji i najsuroviji bio Jasenovac.

Kako prenosi hrvatski portal Novi list, katolička crkva ustupila je u Karlovcu i Splitu prostor za predstavljanje knjige o Maksu Luburiću, kojeg verodostojni istorijski izvori opisuju kao jednog od najkrvoločnijih ubica u sastavu takozvane ustaške vojske, udarne pesnice režima Ante Pavelića.

Reč je o Maksu Luburiću čije ime se spominje u kontraverznoj pesmi ustaški orijentisanog pevača, Marka Perkovića Thomposna "Jasenovac i Gradiška Stara", gde se o logorima smrti govori kao o kući "Maksovih mesara".

U pozivu na promociju, objavljenom u nedeljniku ekstremno desne orijentacije, navodi se da je reč o knjizi o "životu i delu hrvatskog viteza Vjekoslava Maksa Luburića, generala Drinjanina", prenosi Blic.

Hrvatski vitez Vjekoslav Maks Luburić, takođe je i idejni je začetnik i tvorac zloglasnog logora Jasenovac, u kojem je ubijeno najmanje 80 hiljada ljudi, uglavnom Srba, Roma i Jevreja. U KCL Jasenovac dolazio je često, gde je nadzirao rad, ali i lično ubijao zatvorenike. Tako, između ostalog, Luburića predstavljaju u Spomen-području Jasnovac.

Što se predstavljanja knjige o Luburiću tice, knjiga koja govori o "liku i delu hrvatskog viteza", u Karlovcu će promocija biti održana posle službe, u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa. U Splitu su ovom koljačkom "vitezu", prostor ustupili Dominikanci, i to u Dominikanskom samostanu fra V. Draganje. Što se promocije tiče, i ovde će se ona održati posle službe.

Inače, rektor svetišta sv. Josipa reagovao je na ovu najavu promocije knjige Maksa Luburića, i demantovao da je neko o tome kontaktirao njegovu parohiju, zaklanjajući se iza tvrdnji da ne zna ni ko je naručilac, kao ni organizator prezentacije sporne knjige, prenosi Blic.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve