Vesti
18.04.2019. 16:04
R. E.

Skot koji odlazi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

 

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot u maju napušta svoju diplomatsku funkciju u Srbiji, saznaje "Ekspres". Kadrovske promene neće zakačiti samo ambasadora Skota, već će, kako nezvanično saznajemo, u američkom diplomatskom predstavništvu biti promenjena celokupna postavka.
Upravo to, kažu upućeni, samo je zakasneli potez u celokupnom zaokretu politike Vašingtona prema Srbiji, ali i kompletnom regionu, budući da se Skot u diplomatskim krugovima percepira kao figura bivše američke administracije. Upravo iz tog razloga se u domaćim medijima, odmah nakon pobede Donalda Trampa, najavljivalo da će Skot otići iz Srbije.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Zu_jLz7zYGU
U prilog tezi da SAD pripremaju novu strategiju za celokupan Balkan ide i nedavna promena ambasadora u Makedoniji, gde je umesto dosadašnjeg Džejsa Bejlija došla Kejt Meri Birns, koju je direktno postavio Donald Tramp. Isto tako Tramp je imenovao u Prištini novog ambasadora SAD Filipa Kosneta, koji je pritiskao Prištinu da ukine takse od sto odsto na robu iz Srbije.

Gaf za gafom...

Skot je, naime, u srpskoj javnosti upamćen kao ambasador SAD koji je nekoliko puta prekoračio svoja diplomatska ovlašćenja dajući provokativne izjave u medijima. Tako je, recimo, nedavno, prokomentarisao srpski stav povodom događanja u Venecueli i ocenio da se Srbija nalazi na pogrešnoj strani istorije?! Daleko su, svakako, poznatiji njegovi stavovi o Kosovu. Prošle godine je, prilikom potpisivanja memoranduma o saradnji za projekat izgradnje Moravskog koridora, usred sedišta srpske izvršne vlasti, izjavio da "kosovska vlada nije takozvana, već Vlada Kosova, koje je nezavisna i suverena zemlja".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Na to su odmah usledile oštre reakcije predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, koji su ovu izjavu nazvali "skandaloznom i neprimerenom" za jednog diplomatu. Osim toga, on je bio i jedan od najglasnijih zagovornika formiranja vojske Kosova na ovim prostorima. Skot je maja 2017. godine izjavio da očekuje da se u budućnosti formira vojska Kosova, ali da je bitno da se sve radi u skladu sa kosovskim ustavom. Upravo zbog toga, upućeni kažu, vrlo je zanimljiv trenutak u kojem je Vašington odlučio da promeni svog predstavnika u Srbiji, posebno u svetlu svih događanja u vezi sa rešavanjem problema oko Kosova.

Diplomatska penzija

Međutim, odranije su se mogle načuti spekulacije o tome da je Skot i poslat u Srbiju kako bi mogao da se penzioniše kao ambasador. Tome u prilog ide i njegova biografija, budući da mu je ovo bila jedina pozicija ambasadora. Naime, pre toga Skot je bio politički predstavnik Misije SAD pri EU, zamenik šefa američkog predstavništva u OEBS, generalni konzul u Milanu, pa čak i direktor Kancelarije za odnose sa Rusijom u Stejt departmentu i to u vreme kada je na čelu ove institucije bila Hilari Klinton.

Zato se i spekulisalo da je jedan od nezvaničnih Skotovih zadataka bio da "oslobodi" Srbiju od "malignog" ruskog uticaja. Pitanje je, naravno, koliko je u tome bio uspešan. Depeše Vikiliksa otkrile su još jedan važan detalj o Skotu. Naime, dok je bio generalni konzul u Milanu, ali i dok je bio u formacijski nižoj funkciji u Misiji u Briselu, Skot je bio odgovoran za izuzetno osetljivu i veoma poverljivu dužnost određivanja stepena tajnosti depeša koje su bile poslate u Vašington. To znači da je imao ovlašćenje da rukuje najtajnijim i najstrože čuvanim dokumentima kojima vrlo ograničen krug ljudi ima pristup.

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

[wc_posts author="" author_name="" p="" post__in="" order="DESC" orderby="date" post_status="publish" post_type="post" posts_per_page="4" taxonomy="" field="slug" terms="" title="yes" meta_all="yes" meta_author="no" meta_date="no" date_format="M j, Y" meta_comments="no" thumbnail="yes" content="no" paging="no" size="wccarousel" filtering="yes" columns="4" gutter_space="20" heading_type="h4" layout="grid" template="box" excerpt_length="15"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve