Vesti
26.05.2019. 10:44
Beta

SKUPŠTINA O KOSOVU Opozicija bojkotuje, SNS traži duplo više vremena za raspravu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Skupština Srbije sutra će početi sednicu na kojoj će predsednik Srbije Aleksandar Vučić podneti izveštaj o Kosovu i Metohiji. Sednici će prisustvovati i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministri, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Na sednicu neće doći deo opozicije koji i dalje bojkotuje rad parlamenta i koji ističu da je sednica o Kosovu smo "još jedna prevara" aktuelne vlasti i "fingiranje dijaloga". Iz opozicije navode i da građani od predsednika Srbije neće čuti ništa novo, niti će biti iznet bilo kakav predlog o rešavanju kosovskog pitanja. Opozicija je zahtevala i izveštaj o dijalogu u kom bi bili navedene sve informacije o zvaničnim i kako su rekli tajnim pregovorima Vučića i tražili su konkretan predlog na koji način aktuelna vlast planira da reši kosovsko pitanje.

S druge strane, vladajuća većina ocenjuje da će opozicija koja ne dođe na sednicu pokazati da joj nije stalo do Kosova.

Rasprava bi mogla da potraje i dva dana, a vladajuća SNS najavila je da će tražiti da se udvostruči vreme za raspravu, odnosno da umesto pet sati poslanici za raspravu imaju deset sati. Rasprava će početi pošto izveštaj usmeno podnese predsednik Srbije, a na kraju će taj izveštaj biti stavljen na usvajanje. Vladina Kancelarije za KiM je skupštini poslala izveštaj u kojem je navedeno šta je postignuto od 2013. godine tokom pregovora sa Prištinom uz posredstvo EU, koji su sporazumi potpisani i sprovedeni, a koji ne.

U najvećem delu teksta, na 82 strane, je izveštaj o radu Kancelarije za Kosovo i Metohiju i realizovanim projektima i pomoći upućene srpskom stanovništvu, a objavljene su i fotografije renoviranih škola, bolnica.

Opozicija je ocenila da je izveštaj "sraman", da nije podnet plan za budućnost, niti ciljevi delovanja, već je samo navedeno šta je Vlada Srbije radila odnosno u šta je ulagala finansijska sredstva, a da je što se tiče pregovora sa Prištinom samo hronološki pobrojano ono što je javnosti već poznato. U izveštaju je, između ostalog, ocenjeno da je Srbija odabirom mirnog principa za aktivno i posvećeno angažovanje u pregovorima sa Prištinom napravila "svojevrsno strateško iznenađenje".

Ocenjeno je i da pregovarački proces i primena dogovora u osnovi nisu u interesu Prištine i da upravo zato Priština nastoji da ih u potpunosti uruši i podseća da još nije formirana Zajednica srpskih opština što je bila obaveza Prištine. U izveštaju se navodi da je dijalog u svakom smislu radio za interese srpske strane koja je u periodu pregovora uspela da očuva mir na Kosovu i šire.

"Uprkos kritikama vezanim za navodnu predaju srpskih interesa na severu Kosova, na tom prostoru Srbi trenutno dominiraju svim političkim, policijskim i pravosudnim institucijama i ta njihova dominacija je priznata i od Prištine i međunarodnog faktora", piše u izveštaju.

Od 2013. godine bilo je ukupno 188 sastanaka, od kojih je 24 na visokom političkom nivou, a sporazuma i dogovora potpisanih na političkom, tehničkom, i ekspertskom nivou ukupno 45, navodi se u izveštaju.

Navedeno je i da je Srbija odlučna da nastavi pregovore sa Prištinom čim se za to stvore uslovi i nema nameru da odustane od svog mirnog pristupa rešavanju problema na Kosovu.

"Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće", ističu iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
17°C
09.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve