Vesti
28.06.2019. 12:53
Tanjug

SKUPŠTINA SRBIJE: Nastavak rasprave o komunalnoj miliciji, nova ovlašćenja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Skupština Srbije nastavila je rad raspravom o Predlogu zakona o komunalnoj miliciji, kojim se i opštinama omogućava njeno uvodjenje, kao i dalje unapre]enje rada.

Prema važećem zakonu, komunalnu policiju do sada su mogli da formiraju samo gradovi. Predlogom zakona takođe se uređuje i postupanje prema maloletnicima, tako da jedan broj komunalnih miliconara mora da položi ispit za postupanje sa maloletnicima.
Uvode se dva nova ovlašćenja - zaustavljanje i pregledanje vozila, kao i prikupljanje obaveštenja u cilju otkrivanja prekršaja i njihovih učinilaca. Pripadnicima komunalne milicije biće omogućen rad u civilu, ali isključivo po pismenom nalogu načelnika komunalne milicije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: YouTube screenshot

Kazne 10.000 dinara
Milicioneri će moći da snime dokaze o komunalnom prekršaju i da tako dokažu bilo kakvo remećenje komunalnog reda, poput parkiranja na pešačkim prelazima, tramvajskim šinama ili u žutoj traci, bacanje smeća van kanti, puštanje glasne muzike

Svi prekršioci će morati da postupaju po nalogu komunalnog milicionara, što do sada nije bio slučaj.

Komunalna milicija će asistirati lokalnim javnim službama i preduzećima - građevinskoj inspekciji kada treba da zatvori neko bespravno gradilište ili na primer, ekološkom inspektoru, koji pokušava da spreči neko zagađenje.

Komunalni milicionar će moći da piše prekršajni nalog, a novim zakonom su definisane kazne za fizičko lice od 10.000 dinara, ako plati u roku od osam dana, onda je 5.000 dinara, a ako to lice smatra da nije kriv, onda će po tom slučaju postupati nadležni sud.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Oksana Skendžić

"Tajna milicija"

Poslanici opozicione Srpske radikane strane ocenjuju da komunalna milicija ide u lošem smeru, jer se šire mogućnosti i sredstva prinude, kao i da se radom u civilu pravi "tajna milicija".

Naveli su i da će komunalna milicija biti ovlašćena da traži neke podatke na koje se odnosi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, ocenjujući da će postojati ogromne mogućnosti za zloupotrebu. Deo poslanika opozicije okupljeni uglavnom u Savezu za Srbiju i dalje bojkotuju rad parlamenta.
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve