Vesti
09.02.2022. 17:55
Tanjug

Izmene u pravosuđu

Skupština Srbije proglasila izmene Ustava

skupština
Izvor: Shutterstock

Narodna skupština svečano je na posebnoj sednici proglasila promene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

Skupština je, uz intonitanje himne i počasnu Gardu ispred parlamenta, proglasila akt o promeni Ustava Srbije, koji je parlament usvojio 30. novembra, a građani potvrdili na referendumu održanom 16. januara.

Sednici su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministarke Maja Popović, Gordana Čomić i Jadranka Joksimović, predstavnici diplomatskog kora, članovi Radne grupe za izradu akta o promeni Ustava i predstavnici pravosudnih organa.

Dačić je na početku sednice podsetio da je skupština dvotrećinskom većinom usvojila akt o promeni Ustava Srbije i donela odluku o raspisivanju referenduma radi potvrđivanja akta.

Propisano je da akt o promeni Ustava stupa na snagu kada ga proglasi Narodna skupština.

Na republičkom referendumu zaokruživanjem odgovora ''''da'''' izjasnilo se 1.189.460 glasača ili većina izašlih, pa se akt smatra usvojenim.

“Želim još jednom da se zahvalim svima koji su učestvovali u ogromnom poslu ustavnih promena. Srbija je napravila veliki iskorak u oblasti vladavine prava i u dubokom je interesu Srbije i njenih građana. Zahvaljujem građanima koji su glasali”, rekao je Dačić.

Narodna skupstina je proglasila i Ustavni zakon za sprovođenje akta o promeni Ustava na osmoj posebnoj sednici.

“To će ostati kao amanet ovog saziva Narodne skupstine, da je to redak primer da se aktuelna vlast odrekla dela svojih ovlašćenja, naročito kada je reč o kadrovskoj problematici, vrednost je utoliko veća”, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da je moguće da će Skupština pre raspisivanja izbora još jednom zasedati.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve