Vesti
16.03.2019. 11:30
R.E./RTS

SLOBODNA TRGOVINA SA EVROAZIJSKOM UNIJOM: Srpska rakija i sirevi uskoro na ruskom tržištu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Pre nekoliko dana u Moskvi je usaglašen tekst sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom koji će Srbiji omogućiti da 99,5 odsto proizvoda plasira na tržište te ekonomske zajednice. Ruski ambasador je poručio da očekuje da na ovo tržište stignu srpska rakija, sirevi i drugi proizvodi.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je sporazum omogućava pristup tržištu od 18 miliona ljudi, kao i da su u njega uključene dve nove zemlje - Jeremenija i Kirgizija.

"Imamo novi spisak roba koja će se nalaziti na bescarinskom režimu, voćne rakije, kozji i ovčiji sir, prvi put kvote za 2.000 tona cigareta, manje od 90.000 litara vinjaka, 400 tona kravljeg sira koji će moći da se izvozi na tržište Evroazijske unije", rekao je Ljajić gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Podseća da Rusija sa Srbijom ima jedan sporazum o slobodnoj trgovini koji objektivno ima asimetričan karakter - više robe oni mogu da izvoze kod nas bez carina, nego što mi možemo da plasiramo tamo.

"Oni i dalje mogu da izvoze i šećer i živinsko meso bez plaćanja carina, cigarete, dok mi moramo da plaćamo cariu", objasnio je ministar.

Pošto mi imamo i sporazum i sa Belorusijom i Kazahstanom, i te zemlje su tražile isti sporazum kao sa Rusijom, ali mi nismo pristali, rekao je Ljajić.

"Oni su tražili šećer, pa smo odbili, tražili su cigarete i to smo odbili, nismo mogli da damo sve što su tražili. Zato je ovo jedan kompromisan sporazum, da bi bili zadovoljni proizvođači i jedni i drugi, jer će moći da izvoze po povoljnim uslovima", kaže Ljajić.

Prema njegovim rečima, ono što je posebno važno za nas jeste jedan novi signal, preporuka za strane investitore, jer ovaj sporazum omogućava i njima da ako ulože u Srbiju da mogu svoje proizvode da plasiraju na ta tržišta bez carina.

Navodi da je država stvorila političke i pravne pretpostavke i sada je šansa za proizvođače da povećaju prizvodnju, jer će sada biti konkurtntniji.

"Mi smo jedina zemlja van zajednice nezavisnih država koja ima ovakav sporazum, imamo sve preduslove da se poveća obim spoljnotrgovinske razmene", rekao je Ljajić.

Trenutna razmena robe sa Evroazijskom unijom dostiže 2,8 milijardi dolara, najviše s Rusijom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
31°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve