SLUČAJ “RADIKALI”: Tužilaštvo se protivi žalbi Srbije o izručenju poslanika SRS

SLUČAJ “RADIKALI”: Tužilaštvo se protivi žalbi Srbije o izručenju poslanika SRS

FOTO TANJUG / TANJA VALIC


Srbija je pre desetak dana podnela žalbu na odluku sudije Mehanizma za krivične sudove u Hagu, da se članovima SRS Vjerici Radeti i Petru Jojiću, optuženima za nepoštovanje suda, sudi u Hagu a ne u Srbji, ali se takozvani prijatelj tužilaštva (amicus curie) danas se usprotivo žalbi, tvrdeći da ona mora da bude odbijena.

“Žalba Srbije treba da bude odbijena. Srbija nije uspela da pokaže da odluka sudije sadrži neku konkretnu grešku u primeni prava ili da je tako nepravična ili nerazumna da predstavlja zloupotrebu njegove diskrecije”, navodi se pored ostalog u odgovoru prijatelja tužilaštva.

Povezane vesti – Radeta za Ekspres: Dobroljno ne idem u Hag

On tvrdi da je odluka sudije pojedinca pravična i razumna, i da obuhvata potpuno validno izvršavanje njegove diskrecije, dok za podneske Srbije kaže da su već bili razmatrani.

FOTO TANJUG / TANJA VALIC

FOTO TANJUG / TANJA VALIC

Novu odluku da se Radeti i Jojiću sudi u Hagu, nakon ponovnog odlučivanja, doneo je 13. maja novi sudija u ovom predmetu Liu Daćun, čime je poništio raniju odluku da se ovaj predmet ustupi na suđenje Srbiji. Istom odlukom je naložio da se oni uhapse i izruče Hagu.

On smatra da su ključni svedoci u ovom predmetu izjavili da neće svedočiti ukoliko suđenje bude bilo u Srbiji zbog “zabrinutosti za svoju bezbednosti i bezbednost svojih porodica”.
Seselj Presuda (6) foto Marko Djokovic

Funkcioneri i poslanici SRS Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno da su navodno zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv predsednika SRS-a Vojislava Šešelja.

U pitanju su dva svedoka pod pseudonimima W1 i W2 koji su, prema tvrnjama haškog tužilaštva, bili pod pritiskom da svedoče u korist Šešelja i da su za to od SRS uzeli novac.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar