Vesti
14.02.2020. 14:25
Radio Slobodna Evropa

"Sonja Savić ne dobija ulicu, ali će njeno ime nositi park kod Železničke stanice u Čačku"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Proslavljena glumica Sonja Savić nije dobila ulicu u rodnom Čačku jer će po njenom imenu biti nazvan park kod Železničke stanice, izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) zamenica gradonačelnika Čačka Milica Dačić.

Ona je tako odgovorila na medijske izveštaje da nijedna od 68 čačanskih ulica koje će uskoro biti preimenovane neće poneti ime poznate glumice zbog "načina života koji je vodila".

"Stav grada Čačka, odnosno Gradske uprave je da mali park kod Železničke stanice ponese ime naše poznate i priznate glumice Sonje Savić, koja je ime Čačka, grada u kojem je rođena, širila po prostoru bivše Jugoslavije. Smatramo da drugi po veličini gradski park zaslužuje da ponese ime Sonje Savić. To je zapravo razlog", izjavila je Dačić.

Nadležni u lokalnoj samoupravi nisu, međutim, mogli da preciziraju kada će ova inicijativa zvanično biti realizovana. Prethodno su pojedini mediji preneli da Komisija za određivanje naziva ulica u Čačku nije usvojila predlog da jedna od ulica u ovom gradu dobije ime po Sonji Savić.

U odgovoru Komisije kao razlog je navedeno to da predlog nije imao potrebnu većinu. "Jedno od objašnjenja je bilo da kada bi Sonja Savić dobila ulicu, to ne bi bila dobra poruka mladima zbog načina na koji je živela", rekla je za tu televiziju odbornica u Skupštini Čačka iz opozicione Narodne stranke Violeta Marković.

Čak 68 ulica u Čačku uskoro će promeniti ime.

Reč je o saobraćajnicama koje su do sada bile označene brojevima, a većina njih nalazi se na području uglavnom prigradskih naselja.

Ulice sa svojim imenom prvi put će u Čačku dobiti pisac i nobelovac Ivo Andrić, naučnik Mihailo Pupin, naučnica Mileva Ajnštajn, pisac Miloš Crnjanski, pesnik Duško Radović, košarkaš Radivoj Korać, matematičar Mihailo Petrović - Alas i drugi.

Takođe, ulice su dobili i Čačani koji su poginuli u ratnim dejstvima tokom devedesetih godina prošlog veka.

Ozvaničenje promene naziva ulica očekuje se na narednoj sednici Skupštine grada, koja je zakazana za 14. februar.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve