SPAHIU: Ako joj dozvole godine, Medlin Olbrajt će se uključiti u dijalog

SPAHIU: Ako joj dozvole godine, Medlin Olbrajt će se uključiti u dijalog

EPA/MICHAEL REYNOLDS


Politički analitičar Nedžmedin Spahiu za Kosovo Onlajn kaže da postoji mogućnost da se bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt uključi u dijalog Kosova i Srbije, imajući u vidu njene dobre odnose sa novim američkim predsednikom Džozefom Bajdenom. On je istakao da je izvesno očekivati da Srbija bude nezadovoljna njenim povratkom na političku scenu, ali se to, kako kaže, ne sme odraziti na proces dijaloga.

“Moguće je da Olbrajt bude uključena u dijalog, ona je bliska sa predsednikom Bajdenom. Ukoliko njene godine dozvole angažman u određenim političkim aktivnostima ona može biti uključena u ovaj proces”, smatra Spahiu.

Povezane vesti – OLBRAJT: Američke patriote su pravi prijatelji Albanaca

On je mišljenja da Srbija neće sa oduševljenjem prihvatiti uključivanje Medlin Olbrajt u dijalog Beograda i Prištine, ali njen angažman ni na koji način neće moći da ospore.

“Srbija može biti nezadovoljna ali joj se ne isplati, jer svim stranama je u interesu da budu konstruktivne i nastave sa daljom agendom, svako povlačenje znači gubitak za tu stranu”, ocenjuje Spahiu.

Danijel Server sa Univerziteta “Džons Hopkins” je pored izjave da će Medlin Olbrajt biti uključena u dijalog Kosova i Srbije, rekao i da “Amerikanci i Evropljani moraju zajedno da rade po pitanju Beograda i Prištine”, jer se, dodaje, pokazalo da ni jedni ni drugi ne mogu sami da reše problem.

Spahiu pozdravlja zajednički rad Amerike i Evropske unije u dijalogu Kosova i Srbije, jer smatra da uključivanjem više strana postoji veća mogućnost da se uspešnije završi dijalog.

“Ukoliko su uključena i evropska i američka strana to će biti veći pritisak na Srbiju koja je glavni faktor u ovom procesu, jer od Beograda se traži priznanje Kosova a od Kosova neki kompromis, koji bi ujedno bio i cena za to priznanje. Kosovo je do sada pružilo skoro sve što je moglo da pruži, sada je ostalo samo stvaranje Zajednice srpskih opština i kada to budu uradili ostaje pritisak Evrope i Amerike da natera Beograd da prizna Kosovo”, zaključuje Spahiu.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Mučenik

    Najvećem srbomrscu Madleni Olbrajt, pre preletanju Atlantika kako bi se vratila na mestu svog zločina, treba je vakcinisati protiv besnila, besno odlepili. Šta sada hoće od nas? Ona, kao se*sualni ugroženik, traži s*ks. Ogadio joj se hleb kojeg je jela za vreme Drugog svetskog rata. Kog skota hranila Srbija, tek sada zna. Olbrajtova je izrasla u najvećem neprijatelju Srbije, a vrh je postigla u pripremi i bombardovanje 1999. godine. Najveći krivac je Milošević, što nije је op*lio, već dozvolio to da urade Šiptari.

+ Ostavite komentar