Vesti
28.11.2021. 22:05
Tanjug

"Naći rešenje"

Španija: Ponavljamo - ne priznajemo nezavisno Kosovo

kosovo
Izvor: Shutterstock

Španska vlada je ponovo potvrdila svoju odluku da ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova, navodeći da zadržava, kako se kaže, "konstruktivan pristup" po tom pitanju, koji podrazumeva podršku pronalaženju rešenja u dijalogu Beograda i Prištine, prenosi španska agencija Evropa pres.

Agencija tvrdi da je to navedeno u skupštinskom odgovoru poslanici Marioni Ilamoli, koja je postavila pitanje o težnjama Prištine da se pridruži EU, a u koji je imala uvid.

Vlada Španije je podsetila na svoj stav o nepriznavanju jednostrane deklaracije o nezavisnosti koju je Priština usvojila 2008. godine, jer je kako se navodi, reč o jednostranom aktu.

U Vladi, međutim, navode da smatraju da je vreme da se učini konačni napor da pitanje KiM bude rešeno "u okviru dijaloga Beograda i Prištine, sporazumom koji poštuje međunarodno pravo".

Katalonska poslanica Ilamola je postavila pitanje vladi i o samitu održanom u Sloveniji EU i Zapadnog Balkana u oktobru, kojem je prisustvovao i premijer Španije Pedro Sančez.

Ona je pitala da li Vlada smatra da se imidž Španije narušava nametanjem veta na simbole tzv. Kosova, podsećajući da je, kako bi bilo olakšano učešće Sančeza i lidera drugih zemalja EU koje nisu priznale tzv. Kosovo, odlučeno da se na tom skupu ne koriste simboli.

Vlada Španije je navela i da se aktivno zalaže za politiku proširenja EU i veruje u potrebu da se da novi podsticaj pristupanju Zapadnog Balkana Uniji.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Španija obećala 50 miliona vakcina siromašnim državama
Vakcine

Više od najavljenog

01.11.2021. 11:05

Španija obećala 50 miliona vakcina siromašnim državama

Španija u kojoj je vakcinisano 78,5 odsto stanovnika, obećala je da će donirati 50 miliona doza vakcina siromašnim zemljama u svetu, što je 20 miliona više od prethodno najavljenog.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
30°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve