Svet
04.12.2017. 15:17
R.E.

ŠPANSKI SUD OSLOBODIO BIVŠE ČLANOVE KATALONSKE VLADE: Oslobođeno šest od osam katalonskih političara

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vrhovni sud u Španiji oslobodio je šest od osam članova bivše katalonske vlade, koji su smenjeni i uhapšeni nakon proglašenja nezavisnosti Katalonije, 27. oktobra ove godine. Međutim, sud je odbio zahtev za oslobađanje uz kauciju bivšeg katalonskog potpredsednika Oriola Žunkerasa i regionalnog ministra unutrašnjih poslova Žoakima Forna, javlja AP.

Za šestoricu bivših članova katalonske vlade, koji su bili pritvoreni u okviru istrage o umešanosti u nezakonito jednostrano proglašenje nezavisnosti, određena je kaucija od 100.000 evra.

Istovremeno, Žunkeras i Forn su ostali u pritvoru jer, kako je saopšteno iz suda, tek treba da se vidi da li su njihova obećanja da će se povinovati španskim zakonima i da će se odreći jednostrano proglašene nezavisnosti Katalonije, "istinita i stvarna".

Takođe, isti zahtev za oslobađanje uz kauciju odbijen je i dvojici separatističkih aktivista, liderima organizacija "Katalonska narodna skupština" (ANC) i "Omnium Kultural".

Odluka o izručenju Španiji bivšeg katalonskog predsednika Karlesa Pudžedmona i četiri člana njegove smenjene vlade biće doneta 14. decembra, sedam dana pre regionalnih izbora u Kataloniji.

Pudždemon i njegovi ministri odbijaju da se vrate u Španiju, gde su optuženi za pobunu i zloupotrebu javnih fondova, zbog čega bi mogli da dobiju višedecenijske kazne zatvora, ukoliko budu osuđeni, prenosi AP.

Pudždemonov advokat, Pol Bekar, rekao je da tužilac traži izrucenje katalonskih zvanicnika koji su u Belgiji, ali da nema osnova za izrucenje, jer optužbe za koje se terete u Španiji nisu kažnjive u Belgiji. "Takode smo naglasili i opasnost od kršenja njihovih ljudskih prava u Španiji", dodao je Bekar.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve