Vesti
17.03.2016. 12:48
ekspres

SPC: Poseta Pape nije bila planirana za maj

BEOGRAD, 17. marta - Srpska pravoslavna crkva odbacila je kao netačne navode zrenjaninskog biskupa Lasla Nemeta da je poseta pape Franje Srbiji bila planirana i dogovorena za maj.

Portparol SPC vladika bački Irinej, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, kaže da je za mesec maj ove godine planirana i dogovorena poseta pape Franje Istanbulu, gde treba da učestvuje na velikom međunarodnom skupu crkvenih poglavara, šefova i predstavnika država i humanitarnih organizacija, a predviđen je, kaže, i odvojeni susret sa patrijarhom vaseljenskim Vartolomejem.

"Ova ''senzacija'' je, međutim, demantovana od njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, kao i iz Kabineta Predsednika Srbije", navodi episkop bački.

Patrijarh srpski Irinej izjavio je prethodno da Srpska pravoslavna crkva nema informaciju da je poseta pape Frenje bila planirana za 21. i 22. maj.

Patrijarh je, reagujući na izjavu biskupa Nemeta da je poglavar Rimokatoličke crkve u maju trebalo da poseti Srbiju, a da je poseta odložena zbog izbora, u izjavi za "Blic" rekao da "prvi put čuje za to".

Predsednik Međunarodne biskupske konferencije sveti Chiril i Metodije, biskup Nemet izjavio je juče u Subotici da je papa Franja trebalo da poseti Srbiju 22. i 23. maja, ali je njegov dolazak odložen zbog raspisivanja izbora za 24. april, javila je Hina.

Nemet je rekao da su pripreme za dolazak pape već počele, od Vatikana su dobijena upustva, bio je spreman program i sve je bilo islanirano.

"Međutim, došlo je do promene situacije kada je remijer Srbije objavio raspisivanje opštih izbora, koji menjaju situaciju i atmosferu u državi", rekao je Nemet.}

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
30.07.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve