ŠPIGL: Kitarovićevu napadi na Srbe nisu uznemirili

ŠPIGL: Kitarovićevu napadi na Srbe nisu uznemirili

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC


Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović nije pokazala da su je poslednji šovinistički napadi na Srbe uznemirili, naprotiv, njoj bi bilo najdraže da je u avgustu 1995. s oružjem u ruci krenula u bitku, kako je izjavila na obeležavanju godišnjice Oluje, piše nemački nedeljnik Špigl.

Hrvatsku vojno-policijsku akciju Oluja, tokom koje je iz Hrvatske proterano oko 250.000 Srba, a nešto manje od 2.000 njih se vodi kao nestalo, ovaj nedeljnik opisuje kao vojnu operaciju kojom je, kako navode, Hrvatska vratila od Srba okupiranu teritoriju Krajine.

Navodi i da uz nacionalističke tonove i otvorenom podrškom za pesme “fašistoidnog pevača (Marka Perkovića) Tompsona, Grabar-Kitarović ide u osvajanje još jednog predsedničkog mandata.

Povezane vesti – KITAROVIĆ: Hrvati najviše doprineli antifašističkoj borbi

Kako prenosi hrvatski portal Index, u članku Špigla se upozorava da se ne može računati na prigovore iz Brisela, s obzirom na to da je buduća predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u Zagrebu izjavila da je Hrvatska “uzor mnogim zemljama” iz regiona.

“Kome tačno, ne navodi se”, prenosi hrvatski portal.

U osvrtu na pomenute napade na Srbe u Hrvatskoj se ističe da se to odvija samo četiri meseca pre nego što zvanični Zagreb preuzima predsedavanje EU.

EPA-EFE/Valda Kalnina

EPA-EFE/Valda Kalnina

Citiraju bivšeg premijera Zorana Milanovića, sada predsedničkog kandidata, koji je dijagnostikovao aktuelnu političku situaciju u Hrvatskoj kao “kultura nasilja”, uz kritike povodom napada na srpsku manjinu.

Povezane vesti – KITAROVIĆ O NAPADIMA NA SRBE: Osuđujem nasilje, ali nije sve etnički motivisano

“Prošle sedmice je više hrvatskih Srba napadnuto kraj Knina od 15 huligana”, podseća Špigl i dodaje da predstavnici srpske manjine govore o “atmosferi otvorene mržnje”.

Spominju da je predsednik SDS S-a Milorad Pupovac optužio i delove Katoličke crkve za učestvovanje u tome.

Spominju se i napadi na srpske sportiste i sezonske radnike, kao i da je pre ove godine do smrti isprebijan jedan stariji lokalni lider srpske zajednice.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar