Vesti
17.10.2023. 22:27
Beta

Otkriven spomenik

Draža Mihailović "se vratio kući" (FOTO)

1
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

U porodičnoj kući Dragoljuba Draže Mihailovića (1893-1946) u Beogradu je otkriven spomenik tom komandantu Jugoslovenske vojske u Otadžbini tokom Drugog svetskog rata, gde se nalazi i muzej.

Igor Braunović - poslanik SPS u Skupštini Srbije i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Rusijom, a i direktor "Srbijašuma" i predsednik organizacije "Naša Drina" koja je podigila spomenik, rekao je da su se time "Srbi vratili veri i naciji, kao što se general vratio svojoj kući" i da "mora doći do pomirenja".

Akadamik Matija Bećković je rekao da se Bregalnička ulica u kojoj je kuća, po bitkama "mogla nazvati Cerska, Suvoborska, Solunska i Abanske golgote i u svakoj bi bilo mesto za spomenik generalu Mihailoviću".

1
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

"Taj spomenik ne treba njemu, već nama da služi, našem miru i pomirenju. Ako se igde obistinila reč da istinske slave nema bez poniženja i stradanja, obistinila se u njegovoj sudbini", ocenio je Bećković.

Otvaranju su prisustvovali unuk generala Mihailovića, Vojislav Mihailović, predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije, i sveštenici Srpske pravoslavne crkve.

1
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

Svečanost je otvorio guslar dok su okupljeni držali četničke zastave. Ulica je bila delom zatvorena za saobraćaj.

Neke organizacije su ranije protestovale zbog ovog događaja. Kako su pojedini mediji javili, prošle noći je kod kuće gde je otvoren muzej prosuta crvena farba.

1
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve