Vesti
30.04.2020. 14:54
Tanjug

"Spremni i za drugi talas" Vučić: Osnažili smo zdravstveni sistem

tan2020-4-30_114135798_0.jpg
Izvor: FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Srbija će zahvaljujući donaciji Norveške i EU dobiti 120 respiratora i 100 posebnih monitora za borbu sa kovidom, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je Srbija spremna za eventualni drugi talas epidemije.

On je, na primopredaji u magacinu "Milšpeda", rekao da danas stiže 50 respiratora i 100 monitora, kao i da će stići kasnije još 70 respiratora.

"Srbija se sprema već za drugi talas, a ovaj magacin je danas najpuniji. Srbija je spremna, pošto smo uspeli sebe da obezbedimo, ali i drugima da pomognemo", rekao je Vučić i istakao da ništa od toga ne bismo uspeli da nije bilo velike pomoći naših prijatelja.

FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Istakao je da ćemo imati mnogo respiratora, kao i kreveta intenzivne nege u budućosti, po čemu će se meriti snaga jednog zdravstvenog sistema.

Rekao je da ćemo biti potpuno opremljeni za plućne, kardiovaskularne, kao i onokološke bolesti.

Ponosićemo se našim zdravstvenim sistemom u budućnosti, poručio je Vučić.

Takođe, istakao je da će Srbija u budućnosti pored gradnje kliničkih centara ulagati razvijati zdravstveni sistem i da sva najbolja koja oprema koja je nabavljena neće ostati u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, već da će biti raspoređena u druge gradove širom Srbije.

Opremu će dobiti gradovi poput Vranja, Leskovca, Pirota, Prokuplja, Zaječara, Bora, Jagodine, Užica, Valjevao...

Želimo da imamo neuporedivo viši nivo zdrave zaštite nego do što smo imali do juče, istakao je Vučić i zahvalio EU i Norveškoj na toj veoma važnoj donaciji.

Istakao je da postoji veliki prijateljstvo između Srbije i Norveške kao i srpskog i norveškog naroda, koje spaja sličan mentalitet i emocije.

Vučić je dodao da to prijateljstvo traje još od sudbine naših interniraca u Norveškoj.

FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Zahvalio je posebno ambasadoru Norveške u Beogradu sa kojim se, kako kažem sastao pre 45 dana, kada je ta zemlja obećala pomoć, a koja je danas stigla.

Vučić je zahvalio i šefu Delegacije EU u Srbiji Semu Fabriciju na vrednoj donaciji.

Predsednik je rekao da samo zajedno možemo da pobedimo brojne izazove koji su pred nama tokom leta, ali i mnogo više tokom jeseni i zime.

Nadam se da ćemo imati još ovako dobrih vesti, dodao je Vučić.

On je preneo danas da će 6. maja učestvovati na video samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana i izrazio očekivanje da će učesnici na tom sastanku učvrstiti međusobne odnose.

"Mi imamo velika očekivanje od ovog razgovora, od samita 6. maja. Važno je da razgovaramo i o političkim i ekonomskim prilikama. Mislim da ću kao predsednik Republike učestovati na tom video sastaku ili video konferenciji", rekao je predsednik Srbije.

Izrazio je uverenje da će učesnici tog samita tom prilikom dalje ojačati veze i učvršćivati odnose, kao i međusobno poverenje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
21.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve