“SPREMNI SMO” Lončar: Ne može niko da garantuje da koronavirus neće doći u Srbiju

“SPREMNI SMO” Lončar: Ne može niko da garantuje da koronavirus neće doći u Srbiju

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr


Apsolutno nema mesta za paniku, koja počinje da se širi zbog novog koronavirusa, poručio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je istakao da je situacija u Srbiji daleko od alarmantne.

Lončar je za RTS objasnio da u ovom momentu, prema najnovijim podacima, u Americi ima 26 miliona obolelih od sezonskog gripa, a od toga 14.000 umrlih, dok se zaraženi novim koronavirusom u 98 odsto slučajeva izleče bez ikakvih posledica.

“Problem imaju samo stariji muškarci koji imaju još neka dodatna oboljenja. Kod mladih ljudi, srednjih godina i dece virus prođe i da ne znaju da su imali koronavirus”, rekao je Lončar.

To, naglasio je, ne znači da će se nadležni opustiti.

“Sve mere koje preduzimamo, radimo da bismo se spremili da odradimo ono što struka nalaže. Iz tog razloga su naši svakodnevni sastanci i konsultacije sa strukom, Svetskom zdravstvenom organizacijom i ljudima koji imaju iskustva”, rekao je Lončar.

Upozorava da ne može država umesto građana da pere ruke ili izbegava odlazak u zatvorene prostore gde ima puno ljudi.

“Mi se bacamo na globalnu politiku, na teorije zavere, ali nećemo da krenemo od sebe, da kažemo šta mi treba konkretno da uradimo u osvom slučaju. Država radi svoj deo posla, ali molim građane da odrade ono što je zbog njih, zbog sebe i svoje dece”, ističe Lončar.

foto: Tanjug

foto: Tanjug

Ministar je naglasio da se kontrolišu ljudi koji dolaze iz Kine, kao i građani koji se vraćaju iz Italije.

“Postoje različiti algoritmi koje morate da ispoštujete. Tačno znate, kada se te stvari ukrste, ko je interesantan, a ko ne. Nemojte da očekujemo da će neko nekoga da juri da ga pregleda. Stvar je da vidimo šta mi možemo da uradimo”, kaže Lončar.

Apeluje na građane da ne idu bez preke potrebe u područja gde ima gripa.

“Ako ste već bili, bar budite toliko odgovorni, pa ispoštujte mere koje preporučujemo. Javite se najbližem Zavodu za javno zdravlje, recite da ste bili i ako imate simptome. Izbegavajte kontakt sa ljudima. Nemojte ići sa gomilom ljudi, a ne znate da li ste dobili virus ili ne. Možda vama ne bude ništa, ali možda kod neke strarije osobe dođe do posledica”, objašnjava Lončar.

Povezane vesti – SZO PROTIV “INFODEMIJE”: Beli luk ne pomaže protiv koronavirusa

Apeluje i na medije da ne šire dezinformacije i lažne vesti.

“Ne može niko da garantuje da virus neće doći u Srbiju ili da će doći danas, sutra, prekosutra… Ali, sve ostalo zavisi od nas. Apsolutno smo spremni, ali dosta toga zavisi od reakcije”, zaključio je Lončar.

Direktor SZO za Evropu: Srbija dobro pripremljena za kovid-19

Direktor SZO za Evropu dr Hans Kluge, koji je doputovao u posetu Srbiji, ocenio je da je naša zemlja vrlo dobro shvatila pripravnost za pojavu koronavirusa.

AP Photo/Kin Cheung

AP Photo/Kin Cheung

“Ovog meseca tim za vanredne situacije SZO u Srbiji je vrlo blisko sarađivao s nacionalnim ekspertima na proceni spremnosti međunarodnih aerodroma i zdravstvenih ustanova za suočavanje s virusom. Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da kažem da su povratne informacije koje smo dobili od našeg tima veoma pozitivne”, rekao je Kluge za “Politiku”.

Tokom 2018. godine, kako objašnjava, međunarodna nezavisna grupa za evaluaciju ocenila je kapacitet Srbije da spreči vanredne i krizne situacije u vezi sa zdravljem, da ih otkrije i odgovori na njih u skladu s Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom.

“Ta procena je pokazala da je vaša zemlja dobro pripremljena da se suoči sa svim tipovima opasnosti i vanrednih situacija u vezi sa zdravljem, uključujući i izbijanje epidemije koje predstavljaju opasnost po zdravlje u svetskim razmerama”, rekao je on.

Kluge naglašava da infektivne bolesti ne poštuju granice i da nijedna zemlja nije imuna na ulazak virusa korona.

Povezane vesti – RASTE BROJ ŽRTAVA U ITALIJI: “Panika se širi brže od bolesti”

Prema njegovim rečima, istraživanje za izradu vakcine protiv virusa korona je u toku pa će klinička ispitivanja moći da počnu za tri-četiri meseca.

Tokom boravka u Srbiji Kluge će se sastati sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, a planirano je potpisivanje sporazuma o saradnji.

“Reč je o mapi puta za naš zajednički rad tokom naredne dve godine koja će podići našu saradnju na novi nivo”, rekao je on.

Sa premijerkom Anom Brnabić će razgovarati o napretku koji Srbija ostvaruje i izazovima s kojima se susreće u zdravstvenom sektoru, a vrhunac posete će, kako kaže, biti sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar