“SRBIJA KOSOVU DUGUJE ZA AGRESIJU” Kurti: Nije potrebno ubrzanje pregovora

“SRBIJA KOSOVU DUGUJE ZA AGRESIJU” Kurti: Nije potrebno ubrzanje pregovora

Aljbin Kurti, EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ


Kandidat za kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je da u ovom trenutku nije potrebno ubrzanje pregovora Beograda i Prištine. Kurti je u intervjuu Pobjedi rekao da bi umesto toga prioritet trebalo bi da bude razgovor o tome šta se u pregovorima do sada postiglo i šta predstoji.

Najavio je da će on predvoditi kosovski pregovarački tim, u koji će ući članovi vlade, opozicija i nezavisni eksperti.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

“Srbija Kosovu duguje za agresiju i okupaciju, duguje nam ratnu odštetu, penzioni fond i štednju građana u bankama koje su uzeli; nikada nisu vratili artefakte naše kulturne baštine, nikad nisu predali osumnjičene za ratne zločine… Dakle, hajde da počnemo od naših zahteva, pa da vidimo šta će nama Srbija ponuditi”, tvrdi Kurti.

On je takođe odbacio ideju o razmeni teritorija, jer kako tvrdi, iza nje stoji ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da podeli Kosovo, a posle toga, kroz razgraničenje sa Hrvatima da, kako kaže, podeli Bosnu i Hercegovinu, što sve, kaže Kurti, ide na ruku Rusije.

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Kurti je ponovio navode da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić politički naslednik Slobodana Miloševića, baš kao što je Milošević bio politički naslednik Aleksandra Rankovića, odnosno da Vučić, kako kaže suštinski pripada istoj liniji “srpske ekspanzionističke politike”.

Kurti je ponovio da će u odnosima sa Srbijom insistirati na “punom političkom, ekonomskom, trgovinskom i državnom reciprocitetu. On rekao i da Srbija mora da izruči Milana Radojičića zbog sumnje da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića.

“Zna se kome je Oliver Ivanović smetao i ko ga je smakao sa političke scene”, spekuliše Kurti.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar