Srbija od Francuske kupuje “mistral”, radare i elektronske sisteme

Srbija od Francuske kupuje “mistral”, radare i elektronske sisteme

Foto: Shutterstock


Tokom posete predsednika Emanuela Makrona, Srbija i Francuska potpisaće 20 sporazuma, od kojih je pet iz oblasti naoružanja i vojne opreme.

Pomoćnik ministra odbrane u Sektoru za materijalne resurse, Nenad Miloradović, rekao je da Srbija i Francuska imaju potpisan sporazum o strateškom partnerstvu i da već sarađuju.

Povezane vestiMakron želi prijateljstvo sa Srbijom

Podseća da su nabavljeni “Erbasovi” helikopteri. Pre dve godine od francuskih proizvođača nabavljeno je više stotina optoelektronskih uređaja, a Miloradović ističe da se saradnja odnosi na proizvode najvišeg tehnološkog nivoa.

Miloradović je za RTS rekao da će biti potpisana tri memoranduma o razumevanju i da se oni odnose na radarske i elektronske sisteme, ali i na saradnju u oblasti proizvodnje i održavanje tih sistema u Srbiji.

Kada je reč o nabavci novih sistema naoružanja, Miloradović navodi da je konkretno reč o PVO sistemu “mistral” za koji kaže da je jedan od najboljih u svetu.

Planirano je da se taj sistem integriše u sistem PASARS čime će se sposobnost Vojske Srbije značajno podići.

Miloradović naglašava da su u pitanju najsavremenije tehnologije i da je strateški cilj da se njima opremi Vojska Srbije i da se, što je moguće više, podignu njene sposobnosti da odgovori na savremene pretnje. Kaže i da uz to ide osposobljavanje domaće industrije da učestvuje u tehnološkoj utakmici u svetu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar