Vesti
29.12.2022. 20:15
Beta

Dubravka Đedović

Srbija pomaže Ukrajini, u skladu sa svojim mogućnostima

srbija, ukrajina
Izvor: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović rekla je ambasadoru Ukrajine Volodimiru Tolkaču da će Srbija u skladu sa svojim mogućnostima pomoći Ukrajini donacijama elektroenergetske opreme u koordinaciji s Energetskom zajednicom i EU.

"Srbija se zalaže za poštovanje principa medjunarodnog prava i uvažavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, kao i svih medjunarodno priznatih država. Nažalost, Srbija ima bolna iskustva iz devedesetih i razume sve neprilike i probleme sa kojim se ukrajinski gradjani suočavaju. Rat je izazvao stradanja, migracije i velike poremećaje na svetskom energetskom tržištu i svi se nadamo da će se što pre završiti", rekla je Đedović, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Na sastanku s ambasadorom Ukrajine Volodimirom Tolkačem rekla je da će Srbija, kada prilike to budu dozvolile, razvijati energetsku saradnju s njegovom zemljom.

Tolkač je istakao da Ukrajina ima velikih problema u energetici i zahvalio je zbog podrške Srbije teritorijalnom integritetu Ukrajine i humanitarnoj pomoći.

Ministarka i ambasador su razgovrali i o mogućnostima za saradnju elektroenergetskih sektora svojih zemalja, teškoćama s nabavkom energenata, o snabdevanju gasom i razmeni iskustava u razvoju savremenih tehnologija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rat u Ukrajini je "rat za mir"?
rat u ukrajini

Analize

23.12.2022. 16:05

Rat u Ukrajini je "rat za mir"?

Da li je ukrajinsko-ruski sukob u Ukrajini već zagazio u fazu "rat za mir", ili se oružani okršaj Zapada, pre svega Amerike, i Rusije preko Ukrajine sprema za novo svetski opasno zaoštravanje, pitanje je koje postavljaju političari na vlasti i mediji u Evropskoj uniji, ali izgleda i Kina... i Vatikan.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve