Vesti
21.05.2022. 20:08
Beta

Tirana

Srbija potpisala deklaraciju o neopravdanoj agresiji Rusije

Potpis, ugovor
Izvor: Shutterstock

Zemlje jadransko-jonske regije, među kojima i Srbija, usvojile su na godišnjem sastanku u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale "nezakonitom i neopravdanom agresijom" te izrazile predanost "suverenitetu, nezavisnosti, te jedinstvu i teritorijalnom integritetu" Ukrajine.

Hrvatska, Slovenija, Italija, Grčka, BiH, Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija i San Marino okupile su se na forumu pod nazivom Strategija EU-a za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), prenosi danas Hina.

U zajedničkoj deklaraciji navele su 25 tačaka vezanih za buduću međusobnu saradnju pod pokroviteljstvom Evropske komisije, a prva tačka bila je vezana za rat u Ukrajini.

"Mi, predstavnici vlada (…) na najsnažniji način izražavamo žaljenje zbog ilegalne i neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu (…). Potvrđujemo svoju predanost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okvirima njenih međunarodno priznatih granica (…)", piše u deklaraciji.

Deklaracija nije zakonski obvezujući dokument, nego je njome iskazan načelni politički stav zemalja potpisnica.

Deklaracija je objavljena nakon sastanka zatvorenog za medije u Tirani, na kojem su učestvovali državni sekretari ministarstva spoljnih poslova.

Predstavnik Srbije, zemlje koja Rusiji nije uvela sankcije, nije bio dostupan za komentar neposredno nakon sastanka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vlada Srbije pomaže preduzećima pogođenim sukobima u Ukrajini
Berza

Nove mere

19.05.2022. 15:37

Vlada Srbije pomaže preduzećima pogođenim sukobima u Ukrajini

Vlada Srbije usvojila je meru kojom dodatno podržava preduzeća pogođena sukobima u Ukrajini jer im je omogućeno da refinansiraju kreditne obaveze za koje su ranije dobila olakšice.
Close
Vremenska prognoza
mist
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve