SRBIJA SPREMA ODGOVOR: Prištinske takse pred arbitražom zbog kršenja CEFTA sporazuma

SRBIJA SPREMA ODGOVOR: Prištinske takse pred arbitražom zbog kršenja CEFTA sporazuma

Foto Beta


Srbija razmatra pokretanje arbitraže zbog toga što je vlast u Prištini prekršila CEFTA sporazum o slobodnoj trgovini u regionu uvođenjem taksi na robu iz Srbije, kazala je danas premijerka Ana Brnabić.

– To je jedini način da se u ovom trenutku zaštite interesi Srbije i da svi oni koji su potpisali sporazum snose posledice u skladu sa ugovorom koji su potpisali – kazala je ona novinarima na drugom Digitalnom samitu u Beogradu.

Ona je navela da je Srbija ranije molila Sekretarijat CEFTA da reaguje na odluku Prištine, uvedenu novembra prošle godine, ali da se to nije desilo na način na koji se nadala da će se razrešiti situacija, jer nije održan ni jedan sastanak, a prvi regularni sastanak koji je bio u Prištini napustile su delegacije Prištine i Albanije.

Premijerka je podsetila da su i Brisel i pojedine zemlje EU, kao i SAD, ali i UNMIK, više puta glasno rekli da je odluka Prištine kršenje sporazuma CEFTA, ali i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je Priština potpisala sa EU.

CEFTA je, kako je istakla, krovni sporazum za ekonomsko-trgovinsku saradnju u regionu i ocenila da je odluka Prištine loš signal za dalju regionalnu saradnju, “bog čega je i Srbiji danas bilo teško da odobri potisivanje sporazuma o smanjenju romingu na Zapadnom Balkanu jer nije sigurna da se ni taj sporazum neće kršiti”.

– Ne postoji dugi način nego da sarađujemo i ne postoji ni jedna teritorija u regionu koja će biti stabilna ako ceo region nije stabilan -poručila je Brnabić.

Ona je istakla da će Srbija uložiti koliko god treba vremena, energije i političkog kapitala da bi imala stabilan, predvidiv, prosperitetan i bezbedan region.

Ponovila da je da Beograd pregovore sa Prištinom o normalizaciji odnosa neće nastaviti dok Priština ne ukine taksu na robu iz Srbije. Brnabić je podsetila da je dijalog sa Prištinom nastavljan u prethodnim periodima i pod najtežim okolnostima, uprkos tome što se bliži šesta godina od kada Priština nije ispunila dogovoreno i nije formirala Zajednicu srpskih opština.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar