“SRBIJA VAŽAN PARTNER” Fajon: Očekujem da usaglasi politiku sa EU

“SRBIJA VAŽAN PARTNER” Fajon: Očekujem da usaglasi politiku sa EU

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr


Predsednica odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji Tanja Fajon kaže da EU očekuje da Srbija uskladi svoju spoljnu politiku sa njima.

Fajon je odgovarajući na pitanja novinara u srpskom parlamentu u vezi sa zabrinutošću Evrope povodom srpske spoljne politike, a u kojima se sve više pominje i Kina, kazala da je EU već nekoliko puta inela stav da Srbija treba da usaglasi svoju spoljnu politiku.

Predsednistvo Srbije

Predsednistvo Srbije

“Srbija je jako važan partner EU, ne samo u političkom već i u ekonomskom smislu, i dajemo svu podršku proširenju. U interesu Srbije i Evropske unije je da budemo što bliže moguće kada je u pitanju spoljna politika”, rekla je Fajon.

Povezane vesti – Vučić: Mir, stabilnost i saradnja u regionu prioriteti Srbije

Kaže i da treba biti jasan i da se očekuje da Srbija usvoji spoljnu politiku EU, navodeći da je to u interesu obe strane.

Razgovarala i sa strankama opozicije

Predsednica odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji učestvovaće u narednom međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima, a boravak u Beogradu je iskoristila da razgovara sa različitim partnerima, kao i sa opozicionim strankama.

Odgovarajući na pitanje da li je u planu promena formata, imajući u vidu da deo stranaka opozicije okupljenih u Savezu za Srbiju ne prisustvuje dijalogu, koji se odvija uz posredovanje Evropskog parlamenta, Fajon kaže da još uvek ne može o detaljima i da ne zna da li će biti odvojenih sastanaka sa opozicijom.

 Predsednistvo Srbije

Predsednistvo Srbije

“Ne mogu danas kakav će biti format. Poziv će biti sa naše strane preko Narodne skupštine. Želela bih da za stolom bude što više partnera i da imamo otvoren i iskren dijalog, kao i da uradimo što je više moguće da poboljšamo situaciju i reforme izbornog zakona”, rekla je Fajon.

Ona je dodala da se razgovara o mogućnostima kako da dijalog vlasti i opozicije bude što efikasniji.

“Razgovarali smo o svim mogućnosima kako bi napravili moguću situaciju za njih da se sa jedne strane vrate u parlament, a sa druge strane da učestvuju na izborima”, rekla je Fajon novinarima u Skupštini Srbije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar