SRBIJAVODE: Vanredna odbrana od poplava na osnovu upozorenja RHMZ

SRBIJAVODE: Vanredna odbrana od poplava na osnovu upozorenja RHMZ

FOTO TANJUG / SASA PETROVIC / bb


“Srbjavode” su proglasile vanrednu odbranu od poplava, kako bi se preventivno podigao sistem odbrane, a to je urađeno na osnovu upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), izjavio je izvršni direktor u “Srbijavodama” Zvonimir Kocić.

“Govorim o sistemu odbrane od poplava kojim upravljaju “Srbijavode”. To znači objekti, mehanizacija, ljudstvo i kompanije koja imaju određene obaveze. Procenili smo da nije dovoljno upozorenje, već da se očekuje da ćemo veoma brzo doći iz jednog redovnog stanja u neko stanje u kom možemo doći do ovoga što se desilo”, rekao je Kocić za TV Prva.

Povezane vesti – POPLAVE U KRALJEVU I ČAČKU: Vandredna situacija, evakuisano pet osoba.  

Prema njegovim rečima, ne očekuje se, kako kaže, ikakva opasnost po Beograd i Šabac, ali dodaje da se u naredna dva dana mogu očekvati lokalna izlivanja na određenim područjima.

Inače, “Srbijavode” su celog proleća u stanju pripravnosti, a nakon upozorenja RHMZ, sistem odbrane je podignut do poslednje granice spremnosti.

FOTO TANJUG / SASA PETROVIC / bb

FOTO TANJUG / SASA PETROVIC / bb

“Tamo gde smo imali sisteme, mi smo ih podigli u vrlo kratkom vremenu i obezbedili”, rekao je Kocić.

On objašnjava da “Srbijavode” vrše procenu o vanrednoj odbrani, i ističe da postoje različita područja, kao i da se ne brane sva.

“Moramo razlikovati delove vodotoka na kojima postoje izgrađeni objekti od onih na kojima nema. Moramo znati da se ne šitte sva područja u Srbiji, nema potrebe”, rekao je Kocić.

On kaže da “Srbijavode” konstantno koordinišu sa Vojskom Srbije, da postoji dnevna veza, kao i sednice štabova. Vojska Srbije saopštila je ranije da je u pripravnosti da pomogne građanima ugroženim od poplava.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar