“SRPSKA LISTA MORA BITI PRIZNATA” Petrič: Prekinuti predizbornu kampanju na Kosovu

“SRPSKA LISTA MORA BITI PRIZNATA” Petrič: Prekinuti predizbornu kampanju na Kosovu

foto: Shutterstock


Sada je potrebno prekinuti predizbornu kampanju na Kosovu i na demokratski način prihvatiti i poštovati rezultate izbora održanih 6. oktobra, izjavio je danas austrijski diplomata Volfgang Petrič.

“Jasno je da ako je ako je Srpska lista osvojila na izborima te glasove, da oni moraju biti priznati”, rekao je Petrič komentarišući to što je prekinuto prebrojavanje glasova pristiglih putem pošte iz centralne Srbije zbog navodne otrovne supstance, ali i zahtev da se Srpska lista proglasi vanustavnom.

Upitan da li smo nakon izbora bliže ili dalje konačnom rešenju o Kosovu, Petrič koji učestvujena konferenciji Beogradski strateški dijalog, je novinarima odgovorio da je nezahvalno o tome sada pričati jer samo nekoliko dana posle izbora i “dalje ima previše emocija”.

Foto: Tanjug/S. Radovanović

Foto: Tanjug/S. Radovanović

“Potrebno je da obe strane se vrate dijalogu. Izgubili smo previše vremena, umesto da se radi na napretku. Dijalog treba da bude zasnovan na činjenicama, baziran na dogovoru dve strane i tada da bude finalizovan”, kazao je Petrič.

Navodi da ne zna koje je najbolje rešenje za kosovsko pitanje i ističe da je važno da dve strane ozbiljno razgovaraju jedni sa drugima i da prihvate jedni druge u pregovaračkom procesu.

“Smatram da nije dobra ideja isključiti nijednu opciju pre nego što sednu i razgovaraju o svakoj opciji koja je na stolu”, navodi Petrič.

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Prema njegovom rešenju, rešenje kosovskog pitanja zavisi od dogovora dve strane.

“Znamo da korekcija granica ne može da se desi ukoliko se obe strane ne slože i mislim da rešenje ne može biti ono koje nije u skladu sa međunarodnim pravom i principima”, naveo je Petrič.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar