Vesti
28.06.2023. 13:09
Beta

Vidovdan

Porfirije u Gračanici, beseda posle praznične liturgije

Gračanica
Izvor: Shutterstock

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije poručio je u manastiru Gračanica da su svetinje na Kosovu dom svih Srba, i da u njima pronalazimo razlog svog postojanja.

"Ovde na Kosovu i Metohiji smo u svojoj kući, razumemo odakle dolazimo. I podsećam svu našu braću i sestre širom sveta na ovu istinu. Kada smo bilo gde drugde, onda smo stranci", rekao je Porfirije.

Patrijarh je u besedi posle praznične liturgije rekao i da je okupljanje u cilju molitve za mir Srba na Kosovu.

"Vama braćo i sestre koji živite na Kosovu i Metohiji, došli smo da se molimo s vama, da se poklonimo vašoj snazi i odluci da čuvate naše svetinje. To ne bi bilo moguće da nema vere u vašim dušama. Vašom molitvom i postojanošću, i mi ostali isceljujemo se iznutra, rađamo se opet i počinjemo da razumemo da je najvažnije da ištemo najpre carstvo nebesko, da se uzdamo u ljubav božiju", istakao je patrijarh.

On je apelovao na sve da doprinesu miru na Kosovu. Poručio je Srbima sa Kosova da svojim primerom daju lekciju svima.

"Ali znamo da mira nikada neće biti, ako ga nema u našim dušama. A mi smo blagodarni vama, što svojim primerom i nas otreznjujete. I nas isceljujete svojom molitvom i pravoslavnom verom. Crkva naša nikada i nikoga neće zaboraviti i ne može ga ostaviti. Ako Crkva zaboravi i jednog Srbina i Srpkinju sa Kosova i Metohije, onda naše postojanje nema svrhu", poručio je patrijarh Porfirije, prenosi Kosovo onlajn.

Dodao je, dok Srbi proslavljaju jedan od najznačajnijih srpskih praznika Vidovdan, muslimani proslavljaju Kurban Bajram i uputio čestitke.

"Danas je radostan dan. Slavimo svetog Kneza Lazara i svete Kosovske mučenike, a danas braća muslimani proslavljaju Kurban Bajram. Moleći se Bogu za sve ljude sveta, neka Gospod svima da radost i mir. Čestitam Bajram i braći muslimanima na kosovsko-metohijskoj zemlji. Neka i oni s verom u Boga izmole mir u svojoj duši", naveo je Porfirije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Patrijarh Porfirije stigao u Gračanicu pred Vidovdan
1

SPC

27.06.2023. 20:50

Patrijarh Porfirije stigao u Gračanicu pred Vidovdan

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije stigao je u manastir Gračanicu, gde će u sredu služiti liturgiju i tradicionalni Vidovdanski parastos.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve