Život
08.12.2017. 12:55
R.E.

SRPSKA TRADICIONALNA IGRA NOVA KULTURNA BAŠTINA ČOVEČANSTVA: Kolo na listi UNESCO-a

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tradicionalna narodna igra "Kolo" upisana je u četvrtak, 7. decembra, na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Odluka je doneta na 12. redovnom zasedanju Međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa koje se odžava na ostrvu Cedžu u Južnoj Koreji.

Kako piše na sajtu UNESCO-a, srpsko kolo je kolektivni ples koji izvode plesači koji međusobno formiraju lanac, i "obično se kreću po kružnoj liniji držeći se za ruke".

- Izvodi se uz pratnju muzike na privatnim i javnim okupljanjima i uključuje članove lokalne zajednice. Kulturno umetnička društva i narodno plesne trupe takođe su važni nosioci i praktičari ovog plesa. Kolo ima važnu integrativnu društvenu funkciju, negujući kolektivne identitete i nosi oznaku lokalnih i regionalnih zajedničkih identiteta - navodi se u saopštenju UNESCO-a.

Inače, nominacijski dosije za upis kola na pomenutu listu, koji je u martu 2016. godine Ministarstvo kulture uputilo u proceduru usvajanja, pripremio je Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu, u saradnji sa Fakultetom muzičke umetnosti, Ansamblom tradicionalnih igara "Kolo" i Centrom za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve