Vesti
25.09.2020. 14:24
R. E. / Politika

Srušio se Mig 21, poginuo pilot, drugog traže, povređen meštanin

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tokom izvršenja redovnog letačkog zadatka jutros oko 9 časova srušio se avion „mig 21” Vojske Srbije u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika. Na lice mesta upućena je ekipa Službe traganja i spasavanja RV i PVO i nadležni organi, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

RTS je nezvanično objavio da je poginuo jedan pilot dok se za drugim traga. Takođe, povređen je i jedan meštanin sela Brasina koji je prevezen u bolnicu i njegovo stanje je stabilno, piše Politika.

Vojska Srbije je do ovog udesa imala svega dva aviona tipa koji su i dalje bili u resursu. Nedavno su remontovani i trebalo je da služe za obuku, održavanje trenaže pilota.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

„Mig 21” je izuzetan avion, jednostavan i sa visokim performansama kada je reč o brzini i visini leta. Ali, istovremeno on je i veoma težak za letenje. Strani piloti koji su imali priliku da isprobaju jugoslovenske letelice ovog tipa opisali su ga kao „raketu sa malo osobina aviona”.

– Ne prašta greške – kažu oni koji su imali prilike da lete na ovom avionu.

Ovo mišljenje ilustruju podacima da je poginuo svaki deveti pilot „miga 21” poginuo, uglavnom u udesima, ali i u ratnim dejstvima prilikom raspada SFRJ. Jugoslovenska narodna armija je ove avione koristila još od 1962. godine. Iz tadašnjeg SSSR-a do 1986. godine uvezen je 261 avion ovog tipa.

Na mestu nesreće vatrogasci, vojni i policijski helikopter

MALI ZVORNIK - Na mestu nesreće u selu Brasina, između Malog Zvornika i Banje Koviljače, su vatrogasna i policijska kola, dok mesto nesreće nadleću vojni i policijski helikopter.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Tanjug

Prema nezvaničnim informacijama sa lica mesta, od dva pilota jedan se katapultirao.

Reč je o nepristupačnom, šumovitom terenu, javlja Tanjug.

Avion pregledan pred let

Avion MiG-21 Vojske Srbije, koji se srušio jutros oko 9.10 časova u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika, pregledan je jutros u skladu sa svim procedurama i nakon pregleda konstatovano je da je ispravan i spreman za let, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve