Vesti
31.05.2022. 14:01
Beta

Skupština Srbije

Šta je predsednik Srbije rekao nakon polaganje zakletve

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

U obraćanju posle polaganja zakletve na posebnoj sednici Skupštine Srbije, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izrazio očekivanje da će nova Vlada Srbije biti konstituisana do kraja jula i najavio da će započeti konsultacije sa svim parlamentranim strankama čim mandati budu potvrdjeni.

Vučić je, kao i za prvi mandat pre pet godina, zakletvu položio na Ustavu Srbije i na Miroslavljevom jevanđelju, najstarijem sačuvanom ćiriličnom rukopisu.

Prekidan čestim i dugim aplauzima, Vučić je rekao da su mir i stabilnost, sloboda u odlučivanju i rad, prioriteti njegovog drugog mandata.

Istakao je da očekuje pomoć Vlade jer nastupaju teška vremena, naročito zbog rata u Ukrajini, a kako je rekao, "rešavanje potanja Kosova i Metohije biće sve teže".

Obratio se zapadnim silama koje su, po njegovim rečima licemerne i "što više negiraju da Kosovo ima sličnosti sa dešavanjima u Ukrajini, to on više vidi da ih to pitanje boli".

Vučić je rekao da se tokom predstojeće zime mora izgraditi stabilnost energenata, da bude dovoljno hrane i da će propasti svi pokušaji destabilizacije tržišta.

Predsednik je nekoliko puta ponovio da je hitno formiranje vlade neophodno ne samo zbog energenata i finansijske stabilnosti, već i zbog obrazovanja izdravstva.

"Mora da se radi na većoj slobodi medija i vladavini prava", rekao je Vučić.

Vučić je zakletvu položio pred starim sazivom skupštine, pošto još nisu proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora održanih takodje 3. aprila 2022. godine, a u zakonu stoji da se skupština sastaje ako nije u redovnom zasedanju ili ako joj je prestao mandat, da bi predsednik Republike pred njom položio zakletvu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić i Putin su razgovarali i o Ukrajini
Vladimir Putin 27.05.2022.

Predsednik Srbije

29.05.2022. 14:42

Vučić i Putin su razgovarali i o Ukrajini

Predsednik Srbije Aleksandar Vucić izjavio je da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao i o situaciji u Ukrajini i da je ponovi stav Srbije da je zainteresovana da se što pre dođe do mira.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve