Vesti
22.04.2022. 11:25
Beta

Porfirije

Šta nam je patrijarh poručio u uskršnjoj poslanici

patrijarh Porfirije
Izvor: Shutterstock

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije istakao je u Uskršnjoj poslanici da se moli Gospodu da se što pre i bezuslovno uspostavi mir u Ukrajini napomenuvši da je rat poraz svakog čoveka.

"Svaki rat, bilo gde i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čoveka kao ikone Božje", poručio je patrijarh Porfirije, povodom Uskrsa, koji SPC slavi u nedelju, 24 aprila.

On je istakao da se "plamen oružanih sukoba na prostorima Ukrajine pridružio onim drugim mestima na planeti gde postoji konflikt među državama, narodima i verama".

"Saosećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sistre, saosećamo i sastradavamo sa svim ljudima ovoga sveta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju", rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je naveo, "veliki Apostol Pavle podseća:'Bog je stvorio od krvi svaki narod čovečanstva da stanuje po svemu licu zemaljskome'".

"Dakle, sazdani smo kao jedan i jedinstven ljudski rod, i pozvani smo da budemo jedno. Stoga se Vaskrslom Gospodu molimo da se što pre i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje, i da se svi izbegli vrate u svoje domove", rekao je patrijarh Porfirije.

On je deo poslanice posvetio Srbima na Kosovu i Metohiji kojima je porućio da će "njihova Majka Crkva uvek biti uz njih kao i do sada".

Takođe, rekao je da SPC zna za njihova iskušenja i borbe, navodeći da su Kosovo i Metohija "duhovna i nacionalna kolevka" Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ukrašavanje jaja: Najlakši i najbrži način, provereno
7

Saveti i preporuke

14.04.2023. 04:05

Ukrašavanje jaja: Najlakši i najbrži način, provereno

Ako želite da uskršnja jaja dekorišete originalno, a brzo i jednostavno, preporučujemo vam metod koji se zove - obuci jaje.
Uskrs ili Vaskrs?

Kako se kaže i čestita

Shutterstock
02.05.2021. 01:49

Uskrs ili Vaskrs?

Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve