Vesti
22.09.2020. 18:37
R. E. / Sputnik

Šta predviđa Zajednička izjava privrednih komora

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Privredne komore Srbije i Kosova Zajedničkom izjavom, koja je danas potpisana u prisustvu visoke delegacije američke vlade, izrazile su obostranu podršku poboljšanju ekonomskih i sveukupnih odnosa dve strane, a posebno sporazumima, koji su potpisani u Vašingtonu 4. septembra.

U izjavi stoji da je proces normalizacije odnosa između dve strane osnovni preduslov za poboljšanje ekonomskog i društvenog statusa svih građana u regionu i da predstavlja preduslov za postizanje sveukupnog ekonomskog, društvenog i političkog razvoja Zapadnog Balkana, piše Sputnik.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Izjavom su podržali inicijativu regionalne saradnje mini Šengen jer je ona, kako se navodi, važan korak ka prosperitetu i unapređenju stabilnosti i konkurentnosti u čitavom regionu Zapadnog Balkana.

Povezane vesti - VUČIĆ: Od 1881. godine nismo imali ovako značajan sporazum sa SAD

Takođe, istakli su neophodnost da strane ostanu čvrsto posvećene potpisanim sporazumima i da obezbede njihovu implementaciju kroz pažljivo izrađen akcioni plan koji garantuje uspeh.

Izrazili su uverenje da angažovanje DFC sa svojim partnerima i njegovo stalno prisustvo u regionu demonstrira snažnu posvećenost SAD da doprinesu boljim ekonomskim perspektivama čitavog regiona ZB.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SUZANA PELJTO/ nr

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SUZANA PELJTO/ nr

Takođe, dve komore će nastaviti da pružaju pomoć na svaki mogući način kako bi se postigla održiva ekonomska normalizacija.

Primarna uloga tima jeste da aktivno doprinosi procesu ekonomske normalizacije i pruža pomoć i smernice svim stranama koje su u taj proces uključene, to jest vladama, poslovnoj zajednici, DFC, EXIM banci, institucijama SAD i EU.

Povezane vesti - BOLER: Beograd i Priština su se odlučili za narod, a ne za politiku

Takođe, u okviru tima formiraće se sektorske grupe u kojima će se razmatrati, nadgledati i razvijati projekti iz specifičnih sektora:

Grupa za razvoj infrastrukture kako bi se doprinelo infrastrukturnim projektima koji se bave nastavkom izgradnje autoputa Mira, između Niša i Prištine, rekonstrukcijom i modernizacijom železničkih linija i njihovih veza sa lukama na Jadranskom moru, izgradnjom i modernizacijom infrastrukture za industrijske zone i obezbeđivanjem tehnologija za projekte vezane za proizvodnu energije iz otpada itd.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Grupa za proizvodnju i diversifikaciju održive energije, koja se bavi diversifikacijom energije, za podršku otvaranju elektrane u kojoj se koriste litijumske baterije u regionu i istraživanje i eksploatacija litijuma i ostalih dragocenih ruda.

Zatim tim za izgradnju fabrike stakla u regionu, čime se obezbeđuje dobavljač za čitav region i slično.

Grupa za razvoj agro-turizma, koja bi istražila mogućnosti razvoja održivog turizma zasnovanog na ponudi lokalnih prirodnih resursa kao npr. Kopaonika i Brezovice, Rugovske klisure i slično.

Povezane vesti - GRENEL: Ovo nisu reči na papiru, već posao za ljude

To su ponovno uspostavljanje vazdušnog saobraćaja između Beograda i Prištine, obnavljanje i modernizacija železničke infrastrukture na „istočnom“ pravcu Niš-Doljevac- Merdare-Priština i izgradnja „autoputa mira“ Niš-Merdare-Priština.

Ti sporazumi obezbediće osnovu i instrumente za značajno poboljšanje konkurentnosti, ekonomske kohezije i povezanosti u čitavom regionu Zapadnog Balkana, navodi se u izjavi.

Komore će pružati podršku svim stranama u identifikovanju projekata, izvođenju studija izvodljivosti i drugim potrebnim aktivnostima, čiji je cilj poboljšanje diverzifikacije snabdevanja energijom i doprinos ekonomskom, društvenom i ekološkom razvoju i koristima za lokalne zajednice.

Potpisnice pozdravljaju nameru DFC-a da obezbedi finansiranje garantne šeme za obezbeđivanje kredita za mala i srednja preduzeća.

Zastupnici poslovnih zajednica pozivaju sve zainteresovane strane da uzmu aktivno učešće u unapređenju ekonomske normalizacije predviđene vašingtonskim i ostalim sporazumima, čija bi puna i blagovremena primena angažovala kreativni, ekonomski, prirodni i naučni potencijal regiona u celini.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve