Vesti
06.11.2020. 20:09
Tanjug

Šta tačno znači zabrana okupljanja više od pet ljudi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Darija Kisić Tepavčević, članica Kriznog štaba, rekla je da nova zabrana okupljanja više od pet osoba nije preporuka već mera koja će biti zakonski regulisana, kao i da se odnosi na organizovana javna okupljanja.

Kisić Tepavčević ističe da će i ta mera biti, kao i prethodne, zakonski regulisana, kao i da će se odnositi na javne manifestacije.

Ta mera se, kako kaže, odnosi na sve vrste proslava, kongresa, seminara i slično, to jest na sva organizovana okupljanja.

Povezane vesti - U Srbiji ponovo više od 2000 novoobolelih od koronavirusa

"Ne odnosi se na školsku i radnu sredinu, gde može da bude više od pet osoba, ali samo ako se obezbede četiri metra kvadratna po osobi u prostoriji, to jest udaljenost od dva metra".

Dodaje da je ta mera uvedena za javna okupljanja u skoro svim zemljama i da je kod većin upravo zabrana okupljanja više od pet ljudi.

Kada je reč o kulturnim manifestacijama, kaže da je tu i dalje za pozorišta i bioskope ograničenje do 500 ljudi, uz strogo propisane uslove - nošenje maske, razmaka i slično.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/NIKOLA ANDJIC/bs

Novim zakonom biće omogućene mandatne kazne

Kisić Tepavčević izjavila je takođe da je Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđeno da inspektor može na licu mesta izrekne mandatnu kaznu zbog nepoštovanja mera.

Na konferenciji za medije, Kisić je istakla da je za nenošenje maski predviđena novčana kazna od 5.000 dinara za građane i između 30.000 i 300.000 dinara za pravna lica.

"Ono što je najbitnije kada je u pitanju prevencija u okviru izmene zakona, jeste mogućost da mandatnu kaznu izrekne inspektor na licu mesta usled nepoštovanja mera", rekla je Kisić.

Predlog zakona je juče usvojen na vladi, a Kisić dodaje da je potrebno da prođe osam dana kako bi taj Zakon stupio na snagu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve