Vesti
22.04.2021. 10:04
R. E. /RTS

"Bezbednije je"

"Stav svetske struke je da trudnice i dojilje mogu da se vakcinišu"

Zlatibor Lončar ministar zdravlja
Izvor: FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Zlatibor Lončar je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da, iako brojevi padaju, treba da budemo oprezni i da se pridržavamo mera kako bi se smanjivao broj zaraženih i kako bismo epidemiju stavili pod kontrolu.

"Opada broj obolelih, ali to ne znači da treba da se opustimo i da smo rešili problem. Da bi se ovaj broj smanjivao, moramo da nastavimo sa vakcinacijom i sa pridržavanjem mera", ističe Lončar za RTS.

Ministar navodi da je do sada u Srbiji data 3.129.491 doza vakcina protiv koronavirusa, a da je oko 1.260.000 građana dobilo drugu dozu.

Dodaje da je najviše vakcinisanih u Beogradu – 57 odsto i Užicu – 31 odsto, a najmanje u Tutinu – 6,2 odsto i u Novom Pazaru, gde je cepivo primilo 13,2 odsto punoletne populacije.

"Tu pokušavamo da razgovaramo i objasnimo ljudima da je vakcina jedini lek", ističe Lončar.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja
Izvor: FOTO TANJUG/ TANJA VALIC

 Gost Jutarnjeg dnevnika navodi da je vakcinacija jedini način za izlazak iz pandemije.

"Svuda gde postoje uslovi vakcinisaćemo ljude 'Fajzerovom' i 'sputnjik' vakcinom i bez zakazivanja. Gledaćemo da osposobimo neka područja da bi i vikendom građani mogli da se vakcinišu. Učinićemo sve da što više ljudi za što kraće vreme bude vakcinisano, jer to je jedini način da izađemo iz ovoga", objašnjava Lončar.

Navodi da je stav svetske struke da i trudnice treba da se vakcinišu, jer je, kako je rekao, utvrđeno da mutacije virusa mogu da utiču na potomstvo.

"To je stav svetske struke jer je virus počeo da mutira. Procena je da taj mutirani soj može da utiče na potomstvo i decu i da je bezbednije da se trudnice vakcinišu. Samo slušamo stavove struke i tako ćemo nastaviti i dalje", navodi ministar.

Ministar je dodao da je dat nalogda se Selters i Niška banja, koje su bile u kovid sistemu, vrate u normalan režim, a da je planirani i da KBC "Bežanijska kosa" i blok A KBC "Dragiša mišović" više ne primaju obolele od kovida.

Sledeće što mislimo je i Blok A 'Dragiše Mišovića' ako uspemo da ne bude za ne kovid pacijente. Analiziramo situaciju iz sata u sat i gledamo gde možemo da pomognemo i onim drugim pacijentima, da se što pre vratimo u ne kovid sistem jer ima dosta tih pacijenata", objašnjava ministar.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

LONČAR: Do kolektivnog imuniteta krajem juna
Zlatibor Lončar ministar zdravlja

Procene, procene

20.04.2021. 14:29

LONČAR: Do kolektivnog imuniteta krajem juna

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da su procene stručnjaka u našoj zemlji da bi do kolektivnog imuniteta protiv virusa korona mogli da dođemo krajem juna.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve