Vesti
07.02.2022. 18:32
Tanjug

BA.2

Stelt omikron soj stigao u Srbiju

U Srbiji je zabeležen prvi slučaj stelt omikron soja korona virusa, potvrđeno je RTS-u sa Medicinskog fakulteta u Beogradu

Prisustvo stelt omikron subvarijante potvrđeno je na Medicinskom fakultetu tehnikom sekvenciranja u dva uzorka bolesnika iz Novog Pazara.

Veruje se da je mutirana podvrsta omikroj soja nazvana BA.2 zaraznija od originalne vrste BA.1.

Virusolog Tanja Jovanović kaže za RTS da je primećeno da se ova subvarijanta, koja je prvi put otkrivena na Filipinima krajem januara, širi još brže nego prethodna i da polako postaje dominanta u nekim zemljama, kao što su Danska, Indija, Velika Britanija, Nemačka.

Prema njenim rečima, vakcina štiti i od srednje teških i teških formi bolesti.

Kada je reč o simptomima, navodi da se za sada ne zna da li postoje razlike u odnosu na prvu subvarijantu omikrona BA.1, da li daje težu ili lakšu kliničku sliku, da li lakše izbegava vakcinalni ili prirodni imunitet.

Međutim, kako je napomenula, pretpostavlja se da je to slično kao i sa prethodnom subvarijantom.

Jovanović napominje da se subvarijante ne razlikuju mnogo, samo u dvadesetak mutacija, inače su vrlo slične po fiksiranim mutacijama koje imaju.

"Mnogo su veće razlike između različitih varijanti, nego između različitih subvarijanti u okviru jedne varijante", objašnjava doktorka.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nevakcinisani koji su preležali omikron ne stiču imunitet
Koronavirus

Studija

04.02.2022. 18:05

Nevakcinisani koji su preležali omikron ne stiču imunitet

Laboratorijsko istraživanje Instituta za virusologiju Medicinskog univerziteta u Insbruku pokazalo je da osobe koje su preležale infekciju omikron sojem korona virusa, a nisu bile vakcinisane, gotovo da ne stiču imunitet protiv kovid-19.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve