STEVANOVIĆ: Pacijenti prvo da se jave u kovid ambulante

STEVANOVIĆ: Pacijenti prvo da se jave u kovid ambulante

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/ nr


Svi građani sa simptomima koronavirusa ubuduće će morati prvo da se jave u kovid ambulante, kako bi im se tamo uradila dijagnostika, a svi oni koji nisu vitalno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante bez analiza, biće vraćeni u domove zdravlja, rekao je danas direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović.

Ta odluka je doneta da bi se smanjio pritisak, koliko je to moguće, a da ne bude loših posledica po kvalitet zbrinjavanja pacijenata koji dolaze u prijemno-trijažne centre.

Povezane vesti – Ponovo rekordan broj novoobolelih i preminulih u Srbiji

Radno vreme svih kovid ambulanti pri domovima zdravlja biće do 22 sata, rekao je Stevanović nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom Zlatiborom Lončarom.

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / an

FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / an

“Molim građane, od danas je to i zvanična odluka, da moraju svi prvo da se jave u kovid ambulante, da se tamo uradi dijagnostika, rendgenski snimak pluća i laboratoriju, jer to zaglavljuje rad prijemno trijažnih ambulanti u samim bolnicama”, rekao je Stevanović.

Ukazao je da dok se uradi svaki snimak za svakog pacijenta, zatim dezinfekcija, dok stigne laboratorija… – samo taj postupak po jednom pacijentu traje oko sat vremena, u “normalnim” uslovima, kada nije veliki pritisak.

“Kada je veliki pritisak dovoljno je 10ak takvih bolesnika, dovoljno je da se vreme čekanja na pregled produži na četiri, pet ili više sati”, rekao je Stevanović.

Povezane vesti – KON: Smirivanje situacije tek za dve nedelje

On je naglasio da svi građani sa uputom i dijagnostikom iz kovid ambulante, dolaze u prijemno-trijažne centre.

“Odlučeno je da svi pacijenti koji nisu vitalno neposredno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante, bez potrebnih analiza, budu vraćeni u domove zdravlja. Molim za razumevanje”, rekao je Stevanović.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

On je dodao da razume da je najlakše javiti se u ambulante pri Infektivnoj klinici, KBC Zemun, Bežanijska kosa i Zavodu za plućne bolesti, i sačekati da se tamo uradi sve.

Povezane vesti – U Novom Sadu proglašena vanredna situacija

“To sada prosečno iziskuje, u zavisnosti od broja teških bolesnika, više od dva, nekada četiri, a nekad i šest sati čekanja. Za to vreme sve može da se uradi u kovid ambulanti, a možda pacijent neće ni morati u trijažni centar”, rekao je Stevanović.

On je apelovao na sve da imaju razumevanja i da poštuju ovu odluku.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar