Vesti
24.05.2021. 09:34
R.E.

Ruska donacija

Stigli tenkovi i oklopno-izviđački automobili

tenkovi
Izvor: Ministarstvo odbrane

Ruska Federacija je Vojsci Republike Srbije donirala 30 tenkova T-72MS i 30 oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS. Ukupna vrednost donacije je 75 miliona evra.

"Donacija je realizovana na osnovu sporazuma koji su u Sočiju dogovorila dvojica predsednika Vučić i Putin. Mi smo veoma zahvalni Ruskoj Federaciji, jer je ovo značajno pojačanje za Vojsku Srbije", rekao je završetka primopredaje potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović.

Ceremoniji su prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović,  državni sekretar, zamenik ministra odbrane Ruske Federacije general armije Nikolaj Pankov i zamenik ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin, kao i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Ministar Stefanović je ukazao da je reč o savremenim sredstvima, koja su u ovom delu sveta među najboljima. "Radi se o nečemu što je najbolje u kopnenoj vojsci trenutno, ali i o sredstvima koja će pomoći da naši vojnici budu bolje zaštićeni  i da naša Vojska bude efikasna u izvršenju svih zadataka u zaštiti naše zemlje, očuvanju našeg mira i stabilnosti".

On se zahvalio i ambasadoru Bocan-Harčenku na velikoj podršci svih ovih godina i na svemu što je zajednički urađeno. "Očekujem i nastavak opremanja vojske, želim da imamo još intenzivniji rad i da svake godine imamo priliku da vas obradujemo nečim što je naša vojska novo uradila, novim sredstvima kojima se opremila ali i novim sposobnostima koje je stekla". 

 Ambasador Bocan-Harčenko istakao je da današnji dan pokazuje i dokazuje još jednom da je saradnja dveju zemalja, a posebno vojno-tehnička, razvijena i čvrsta i da ima budućnost.

"Vojno-tehnička saradnja, koja se odvija na najbolji način na osnovu ugovora naših predsednika, veoma je značajna sama po sebi stvara dobar i čvrst temelj za sveobuhvatnu saradnju između Rusije i Srbije – naglasio je ambasador Bocan- Harčenko dodajući da se ta vojno tehnička i vojna saradnja odvija između Srbije i Rusije odvija u skladu sa međunarodnim ugovorima i normama, a u prilog stabilnosti u regionu".

tenkovi
Izvor: Ministarstvo odbrane

Tenk T-72MS je modernizovana varijanta tenka T-72. Modernizacija tenka izvršena je u 61. oklopno remontnom zavodu (BTRZ) u Ruskoj Federaciji. Tenk T-72MS težak je 44,5 tona. Maksimalna brzina kretanja je 60 km/čas. Naoružan je topom 125mm sa borbenim kompletom od 42 projektila, mitraljezom PKT 7,62mm sa borbenim kompletom od 2.000 metaka i mitraljezom KORD 12,7mm sa borbenim kompletom od 600 metaka.

Oklopno-izviđački automobil BRDM-2MS namenjen je za izviđanje u svim borbenim operacijama i za sve vidove izviđanja na zemljištu i vodi. Osim toga, može se koristiti za borbeno osiguranje, borbu sa osiguravajućim jedinicama neprijatelja, za prevoz kurira i oficira za vezu, kao sredstvo veze, kao komandni automobil, za napad na desantne snage neprijatelja.

Opremanjem izviđačkih jedinica Vojske Srbije oklopno-izviđačkim automobilom BRDM-2MS unapređena je, pre svega, sposobnost osmatranja, nišanjenja i gađanja noću. Oklopno izviđački automobil BRDM-2MS je opremljen termovizijskom kamerom koja omogućava uočavanje ciljeva na daljini od 3,5 km, a raspoznavanje na 2 km. Sredstvo ima stabilisanu kupolu u dve ravni i može uspešno gađati ciljeve iz pokreta.

U niškoj kasarni prikazan je i Oklopno izviđački i tenkovski bataljon na maršu, a posebno su predstavljene osnovne taktičko-tehničke karakteristike tenka T-72MS i oklopno-izviđačkog automobila BRDM-2MS. 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve