STIŽE POMOĆ: Požar na Staroj planini gasiće i ruski Iljušin

STIŽE POMOĆ: Požar na Staroj planini gasiće i ruski Iljušin

FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC/ nr


Srbija je zatražila pomoć Rusije u gašenju požara na Staroj planini, u kojem za sada nisu ugroženi ljudski životi i imovina, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić i dodao da se očekuje da će ruski avion “Iljušin 76” stići u Srbiju narednih dana.

Marić je za TV Pink rekao i da je upućin zvanični dopis Ministarstvu za vanredne situacije Rusiji za angažovanje najvećeg aviona za gašenje šumskih požara “Iljušina 76”.

“To je njihov, ali možda i u svetu, najbolji avion za gašenje požara. Reč je o letelici koja nosi 42 tone vode, ima 10 članova posede. Očekujemo u narednih dan ili dva da taj avion dođe u Srbiju i da se uključi u akciju gašenja iz vazduha, što će našim ljudima znatno olakšati posao”, rekao je Marić.

FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC

FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC

Marić je rekao da u požaru nisu ugroženi ljudski životi i imovina i da će se danas pokušati gašenje iz vazduha, jer to juče nije bilo moguće zbog gustog dima.

On je naglasio da je od jutros na terenu oko 200 ljudi angažovano na četiri sektora, i to 90 vatrogasaca, 50 pripadnika žandarmerija, radnika “Srbija šuma” i meštana.

Povezane vesti – POŽAR NA STAROJ PLANINI: Helikopteri izviđaju, angažovane sve raspoložive snage

Pojašnjava da je požar na velikoj visini i da se do mesta gde gori šuma i rastinje ne može doći vozilima već mora da se pešači oko dva sata.


“Pokušaćemo danas gašenje iz vazduha. Juče nismo mogli zbog gustog dima. Dva helikoptera MUP-a Srbije će danas oko podneva obaviti izviđanje i ako bude uslova vršiti gašenja”, naveo je on.

Pojašnjava da ruski avion u takvim uslovima može da leti, ali da helikopteri ne mogu.

Požar koji bukti na Staroj planini prešao je na srpsku teritoriju iz Bugarske.

Marić navodi da je jedna desetina požara je na srpskoj strane, a devet desetina je na na bugarskoj.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar