Vesti
06.05.2019. 18:06
RTS

ŠTRPCE: Obustavljena gradnja mini-hidroelektrane nakon protesta građana

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predstavnici Srba koji u Štrpcu protestuju zbog pokušaja gradnje mini-hidroelektrane i rizika da ostanu bez pijaće vode, sastali su se sa investitorom, lokalnim vlastima, policijom i predstavnicima pravosuđa. Izgradnja obustavljena do daljnjeg ali bager ostaje na mestu predviđenom za to, javlja RTS.

Na sastanku u Štrpcu tražila se obustava radova na objektu za koji je lokalna samouprava u Štrpcu dala dozvolu 2013. godine, da bi je 2016. povukla.

Investitor nema sve dozvole

Zabrana je potvrđena prošle godine, nakon dvomesečnih protesta građana. Njihov predstavnik Dobrivoje Stevanović iz organizacionog odbora za odbranu reka Šar planine smatra da će doći do zaustavljanja izgradnje mini-hidroelektrane. Investitor je na sastanku potvrdio da nema sva dokumenta za gradnju, ali i da mu nedostaju ugovori sa vlasnicima parcela kroz koje bi trebalo da prođu cevi.

Pravnik Milovan Filipović objašnjava da gradnja mini-hidrocentrale nije u skladu sa zakonom jer za vodu isključivu nadležnost ima samo lokalna samouprava.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: TV Most

Predstavnici Opštine Štrpce osudili su upotrebu sile kosovske policije ROSU protiv građana koji su mirno protestovali. Zamenik gradonačelnika Štrpca Ivica Tanasijević kaže da je opština tu da pomogne građanima, ali i da zajedno sa njima nađe zakonsko rešenje.

Sledeći korak u rešavanju ovog problema je zasedanje Skupštine opštine Štrpce.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve