“Tramp će žestoko reagovati, ako Beograd i Priština ne postignu dogovor do februara”

“Tramp će žestoko reagovati, ako Beograd i Priština ne postignu dogovor do februara”

EPA-EFE/SHAWN THEW


Stručnjak za zapadni Balkan Din Pinelis izjavio je da bi Vašington mogao na jesen da organizuje susret u Beloj kući sa zvaničnicima Prištine i Beograda.

On je u tekstu za Balkan Insight koji prenosi Koha ditore, kazao da bi američki predsednik Donald Tramp mogao sazvati susret sličan onome koji je organizovao nekadašnji predsednik SAD Džimi Karter 1978. godine, kada je postignut istorijski dogovor između Egipta i Izraela.

“Ako su Egipat i Izrael mogli da postignu trajan dogovor nakon oružanih sukoba i dugotrajnih neprijateljstava, onda postoji nada da Srbija i Kosovo mogu učiniti to isto“, napisao je Pinelis.

Povezane vesti – Vučić i Pompeo sutra u Njujorku, glavna tema Kosovo

“Kao uslov, nakon sazivanja samita, nova kosovska vlada morala bi da ukine takse na srpsku robu, a Srbija bi morala da pristane na suspenziju kampanje protiv Kosova”, naveo je Pinelis, koji smatra da će Tramp žestoko reagovati ukoliko Beograd i Priština ne postignu dogovor do februara.

“Dakle, ovo je Trampova potreba za jasnom situacijom na Balkanu, kada se suočava sa izborima 2020. godine. Trampa ne zanima šta će Tači i Vučić potpisati”, smatra Pinels.

Uspeh susreta na najvišem nivou, po njegovoj oceni, predstavljao bi veliki spoljnopolitički proboj i ostavštinu za Trampovu administraciju i mogao bi da donese trajni mir Balkanu, što bi većina nacija pozdravila.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar