Vesti
16.03.2023. 13:05
Beta

Episkop bački Irinej

"Crkva iznela stav o Kosovu, nije čuo samo onaj ko nije hteo"

crkva.jpg

Episkop bački Irinej izjavio je da se Srpska pravoslavne crkva (SPC) "eksplicitno odredila i objavila svoj stav o Kosovu i Metohiji", a povodom javnih poziva da to uradi poručio je da "nema gluvljeg od onog koji neće da čuje i slepljeg od onoga koji neće da vidi".

 

Kako je naveo, u listu Politika, u autorskom tekstu za rubriku Pogledi, "kao da crkva nije rekla sve i baš sve što do nje stoji, iz dana u dan su se ponavljali zahtevi da se 'odredi' prema predlogu Evropske unije".

Episkop Irinej je podsetio da je SPC izdala saopštenje nakon što je patrijarh Porfirije "upoznat sa postavkama navedenog dokumenta" i da je to bilo 20. januara, na dan patrijarhove slave čijem je obeležavanju pristustvovao i predsednik države Aleksandar Vučić.

Episkop Irinej je "još jednom ponovio stavove koje je patrijarh Porfirije objavio 20. januara" u kojim se, između ostalog, kaže da je "Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo Republike Srbije".

Takođe, da je "očuvanje Kosova i Metohije u granicama Republike Srbije ustavna obaveza i imperativ, kako za Crkvu, tako i za državu".

"Ukoliko nekome nije jasan ili dovoljan stav patrijarha i Crkve o Kosovu i Metohiji, sigurno se radi o nerazumevanju toga šta je Crkva i koja je njena uloga u svetu", poručio je episkop Irinej, koji je i član Sinoda i portparol Sabora SPC, ali se potpisao samo kao episkop.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dodik odlikovao patrijarha Porfirija
1

Beograd

01.03.2023. 09:00

Dodik odlikovao patrijarha Porfirija

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je u Beogradu "Ordenom Republike Srpske na lenti" odlikovao patrijarha Srpke pravoslavne crkve (SPC) Porfirija, saopštila je SPC.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve